Prepoznajete li je? Pogledajte kako danas izgleda žena uz koju je drhtala čitava SFRJ

Monika Seleš, nekadašnja najbolja tenisačica svijeta kojoj je danas 46 godina, rijetko se oglašava na društvenim mrežama, no u nedjelju je postavila dvije svoje fotografije na kojima je otkrila kako danas provodi vrijeme. Na jednoj je od njih istaknula da čita knjigu Jamesa Blakea “How I Lost Everything and Won Back My Life”, dok je na drugoj prikazala da i dalje itekako drži do svoje tjelesne spreme.

U jednoj od posljednjih objava se i prisjetila tog kobnog 30. travnja 1993. godine, kada je naočigled čitavog svijeta brutalno napadnuta na turniru u Hamburgu. Podsjetimo, u stanci između gemova do terena je stigao poremećeni Gunther Parche, koji je velikim kuhinjskim nožem ubo Moniku u gornji dio leđa.

Kod lopatice je zadobila ubodnu ranu od četiri centimetara. Premda se Monika oporavila za nekoliko tjedana, napad je ostavio psihičku traumu. Profesionalni tenis nije igrala dvije i pol godine, djelomice i zbog toga što je napadač dobio samo uvjetnu kaznu. U tom je trenutku bila prva tenisačica svijeta, a kasnije je utvrđeno da je Parche bio je poremećeni obožavatelj Steffi Graf, koji naprosto nije podnosio Monikine pobjede.

Inače, Seleš je rođena 2. prosinca 1973. godine u Novom Sadu, bila je reprezentativka Jugoslavije, a tijekom fantastične karijere je osvojila čak 53 turnira i pritom dosegnula devet Grand Slam naslova. Američko državljanstvo uzela je 1994., a devet godina kasnije završila je karijeru. Rođena je u mađarskoj obitelji, tenis je počela igrati sa šest godina, a prvi profesionalni turnir je odigrala kao 14-godišnjakinja.

Prvi turnir osvaja u Houstonu u svibnju 1989. godine, a mjesec dana kasnije probija se u polufinale svog prvog Grand Slama – Roland Garrosa gdje je izgubila upravo od Steffi Graf. Svoju prvu godinu u teniskoj karijeri završava kao svjetski broj šest. Prvi osvojeni Grand Slam turnir bio joj je Roland Garros 1990. godine, u finalu je pobijedila Steffi Graf, te je tog dana postala najmlađa tenisačica koja je osvojila taj slavni turnir sa 16 godina i 6 mjeseci.

Tijekom prebogate karijere je u paru s Goranom Pripićem osvajila Hopmanov kup za Jugoslaviju 1991. godine, a sportske je dane zaključila zaključila uz 595 pobjeda i 122 poraza.

www.vecernji.ba