Pretraživali arhive pa došli do nevjerojatnog događaja iz Osmanskog Carstva

U srijedu je tim znanstvenika u časopisu Meteoritic & Planetary Science objavio dokaze o prvoj zabilježenoj smrti nekog čovjeka uslijed pada meteorita. Naime, skupina turskih istraživača do tog je otkrića došla nakon višegodišnjeg pretraživanja državnih arhiva, a prilikom čega su došli do spoznaje da vjerojatnost o “meteoritu koji može ubiti čovjeka” više nije floskula i mrtvo slovo na papiru.

Takav slučaj dogodio se upravo 22. kolovoza 1888. godine u Osmanskom Carstvu, i to na području grada Sulaymaniyaha koji danas teritorijalno pripada Iraku. Tom prilikom jedna je osoba poginula, a druga je teško ranjena, piše nbcnews.com. Ovi zapisi imaju dodatnu težinu budući da su do sada dugo postojale neutemeljene priče i narodne legende o ljudima koji su umrli jer su pogođeni meteoritom. Međutim, sada su stigli konkretni dokazi za takve tvrdnje.

“Razlog zbog kojeg se do 2020. na jedan način čekalo za ovakve dokaze možda leži u tome što nije bilo ikakvog rukopisa ili pismenog dokaza na engleskom jeziku, a što je dodatno umanjilo interes za istraživanje ovog područja”, stoji u studiji koji su objavili znanstvenici sa Sveučilišta u Istanbulu. Međutim, samo treba temeljito istraživati arhive i iščitavati, a za to, tvrdi autor studije, nije potreba baš prevelika pamet. “Gotovo svaki važan događaj u životu naroda, države pa čak i čovjeka kao individualca je na neki način zabilježen negdje. O svemu postoje zapisi.

Bilo da je riječ o epidemijama, elementarnim nepogodama, vladinim odlukama…”, kaže Ozan Unsalan, izvanredni profesor na Katedri za fiziku na spomenutom sveučilištu. U povijesnim turskim arhivima pronađena su i izvješća lokalnih vlasti nakon što je ovaj meteorit udario u zemlju. U njemu je tako navedeno kako je jedan čovjek na mjestu ostao mrtav dok je drugi teško ozlijeđen zbog čega je kasnije ostao i paraliziran.

Istraživački tim ukupno je pronašao tri pisma ispisana na turskom jeziku, a sam događaj prijavljen je sultanu Abdulu Hamidu II. Prema istom izvješću, taj meteorit bio je samo jedan u mnoštvu njih koji su u roku od 10 minuta pogodili tadašnje Carstvo, a spominju se i svjedočanstva ljudi iz okolnih mjesta koji su organima reda kazivali kako su vidjeli veliku vatrenu kuglu koja para nebo. Tim turskih znanstvenika i istraživača još uvijek radi na ovom slučaju.

Pokušavaju pronaći potencijalni sultanov odgovor kako bi doznali više detalja. “Ako to nađemo, a trebali bismo, onda ćemo klasificirati vrstu uzorka prema znanstvenim kriterijima” dodao je Unsalan. Što se pak tiče pada meteorita u novije vrijeme. Bilo ih je mnogo, a neki su bili i opasni po život no nitko nikada nije umro. Zbog toga ove nove informacije iz Turske mogu na jedan način promijeniti znanstvenu povijest.

www.vecernji.ba