Priča o ljubavi Bošnjakinje Anise i Srbina Jovana u konkurenciji za najbolju knjigu u Njemačkoj

Austrijski list “Die Presse” piše o najnovijem romanu 33-godišnjeg Roberta Prossera “Fantom”, kojeg je osjećaj i jedan boravak u Sarajevu doveo na ideju da napiše knjigu od 336 stranica koji je u konkurenciji za najbolju knjigu na njemačkom jeziku.

grob

U Prosserovom romanu se govori o ratu u BiH, preživljavanju, rastancima, bijegu. Radi se o mladoj Bošnjakinji Anisi, koja 1992. bježi u Beč, dok njenog mladića Jovana, bosanskog Srbina, neprijateljska vojska šalje na front.

O tome najprije govori mladić, prijatelj Anisine kćerke, koji sprejom crta grafite po Beču.

On je na svom putovanju današnjom Bosnom susreo na demonstracijama mlade iz Tuzle koji nemaju nikakve perspektive, boravio je na komemoraciji žrtvama Srebrenice i sve utiske iznosi sa oduševljenjem istovremeno rezignacijom i beznadežnošću i postavljajući pitanja o prošlosti.

Kroz tog mladića Prosser opisuje energiju koja je njega samog prožimala dok je putovao po Bosni. A to je zemlja o kojoj ovaj mladi pisac, osim intiutivnog osjećaja da je to to, ništa nije znao. Zato je on, da bi napisao knjigu, počeo u Beču da razgovara sa ljudima iz bivše Jugoslavije pa onda iz Bosne i konačno sa preživjelima masakra u Srebrenici.

Za razliku od njegove protagonistkinje Anise, ovi drugi su bili spremni da mu ispričaju šta su preživjeli, njemu jednom strancu.

“Što su traumatičnija iskustva, to se o njima manje priča svojoj djeci”, kaže Prosser.

To što je njegov roman, s obzirom na najnoviji talas izbjeglica, dobio na aktuelnosti, je slučajnost, dodaje on. Postoji mnogo paralela između tadašnje i sadašnje situacije sa izbjeglicama, posebno kada se radi o stvaranju stereotipa i predrasuda što je masovno korišteno u slučaju BiH.

1

Haber.ba