Priča o mladiću koji živi NK Troglav 1918

robi

Otkako je u jesen 2014. godine obnovljeno djelovanje Nogometnog kluba Troglav desili su se brojni pozitivni pomaci u livanjskom velikanu. Klub se vratio u Drugu ligu FBiH – Jug i postao stabilan federalni drugoligaš, omladinske ekipe s mnogo uspjeha nastupaju u omladinskim takmičenjima, unaprijeđena je infrastruktura te su se navijači vratili na tribinu. Osnovana je i navijačka grupa Konjica koja Troglav 1918 prati na svim domaćim i gostujućim utakmicama.

Sve je to postignuto zahvaljujući ogromnom trudu koji su uložili igrači svih kategorija, članovi stručnog štaba, ljudi iz Uprave te sponzori i prijatelji Kluba. No, o njihovom doprinosu očuvanju i razvoju nogometa u Livnu je već mnogo rečeno. Ovo je priča o mladiću čija je uloga sekundardna i koji veoma rijetko dobija pohvale za svoj odličan rad, iako ih zaslužuje kao i svi gore navedeni, možda i više… Ovo je priča o Robertu Lozančiću, mladiću koji je nedavno napunio 18 godina, a svoje slobodno vrijeme posvetio je svojoj najvećoj ljubavi i strasti – NK Troglav 1918. Robert je član Troglava već deset godina te nastupa za juniorsku i seniorsku ekipu ovog kluba. O njegovim nastupima na zelenom travnjaku ponešto se i zna, ali ovdje ćemo govoriti o rudarskom poslu kojeg ovaj mladić obavlja izvan travnjaka. Iako će tek rijetki to priznati, njegovi “nastupi” izvan travnjaka jednako su važni kao i partije koje nogometaši koji nose Troglavov dres pružaju na terenu.

Naime, Robert je već sa 16 godina stavio svoje znanje na raspolaganje Klubu radeći na održavanju zvanične klupske web i Facebook stranice. Iako izuzetno mlad, ovaj 18-godišnj Livnjak veoma je brzo “pokupio” ogromna znanja koja se tiču predstavljanja sportskih kolektiva na društvenim mrežama te već sada izrastao u jednog od najboljih urednika koji prate klubove Druge lige FBiH – Jug. Nema sumnje da je Robert, s obzirom na znanje i vještine koje posjeduje, mogao pokrenuti navijačku stranicu nekog stranog kluba za balkansko područje te, iz udobnosti svog doma, ostvarivati značajne prihode, ali on se odlučio za nešto drugo, njegovom srcu draže. Odabrao je praćenje utakmica i ostalih događaja vezanih za lokalni klub, svjestan svih poteškoća koje se u tom poslu javljaju, o čemu najbolje mogu posvjedočiti Robertove kolege u drugim klubovima ovog ranga takmičenja.

Međutim, ovaj mladić i više nego uspješno savladava sve prepreke koje se javljaju u njegovom poslu i, kao što smo istakli, važi za jednog od najboljih urednika Druge lige FBiH – Jug. Direktno i indirektno je odgovoran za svaku rečenicu koja se o NK Troglav 1918 objavi na Internetu te će njegovo ime, iako ogroman trud koji ulaže tek rijetki primijete, zlatnim slovima ostati upisano u povijesti livanjskog nogometa, objavljeno je na FB stranici Druga liga FBiH – Jug

Kapa do poda, Roberte!