Prijavio da je izgubio vozačku dozvolu koja mu je oduzeta

Slobodan D. (33) iz Gradiške prijavljen je Tužiteljstvu nakon što je podnio zahtjev za poništenje vozačke dozvole izdane u Gradišci, navodeći da ju je izgubio, iako je znao da mu je oduzeta u Italiji.

Službenici Policijske uprave Gradiška podnijeli su izvještaj tužiteljstvu zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

“Naime, S.D. se sumnjiči da je u kolovozu 2022. godine u Policijskoj upravi Gradiška, podnio zahtjev za poništenje vozačke dozvole izdane od strane MUP RS Gradiška, navodeći da je istu izgubio, iako je znao da mu je vozačka dozvola prethodno oduzeta od nadležnog tijela Republike Italije, a sve to je svojeručno potpisao uz punu materijalnu i krivičnu odgovornost”, naveli su iz PU Gradiška.

On je potvrdu o gubljenju upotrijebio radi podnošenja zahtjeva za izdavanje nove vozačke dozvole, a koja je služila kao dokaz u pravnom prometu, iako je znao da je ista neistinita.

Inače ovo nije prvi slučaj da se prijavljuje da je izgubljena vozačka dozvola koja je oduzeta u drugoj zemlji, zbog čega policija intenzivno vrši provjere.

Nedavno je prijavljen i Z.L. iz Gradiške osumnjičen da je istoj Policijskoj upravi podnio zahtjev za poništenje vozačke dozvole izdane u Gradišci, navodeći da je izgubio, iako mu je ta dozvola također bila oduzeta u Italiji.

Inače, za spomenuto krivično djelo zaprijećena je novčana kazna ili kazna do dvije godine zatvora.