Prije 75 godina u Livnu rođen slikar i grafičar Ivica Šiško

Na današnji dan (24. siječnja 1946. godine) u Livnu je rođen Ivica Šiško, poznati hrvatski slikar i grafičar.

Završio je školu primijenjene umjetnosti 1965. godine u Sarajevu u klasi profesorice Mice Todorović, a 1974. diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu u klasi Frane Baće.

Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića od 1974.-78.

U crtežima i grafikama nastalim oko 1975. godine ekpresivnom linijom raščlanjuje pokret u prostoru ispunjenu organskim oblicima i figurativnim pojedinostima.

Svojom je osebujnom maštom i fantazmagoričnom vizijom jedan od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj.

Istančani grafizam, dinamično shvaćeni oblici i simbolika boje osnovni su nosioci energije toga slikarstva u kojemu su sublimirani prirodni procesi i vitalna snaga postojanja.

U vlastitoj je nakladi objavio i grafičke mape.

Samostalno je izlagao u Livnu, Sarajevu, Beogradu, Rijeci, Zagrebu, Novome Sadu, Velikoj Gorici, Splitu, Karlovcu, Zrenjaninu, Ljubljani, Somboru, Subotici, Banjoj Luci, Dubrovniku, Šibeniku, ali primjerice i u Pekingu, Barceloni, Torontu, Havani, Münchenu, Grazu, Madridu, Bologni, Berlinu, Reykjaviku, Vancouveru, Budimpešti, Stuttgartu, pa čak i u Pjongjangu.

Osmislio je izgled Memorijalnog centra u Rujanima i svojim djelima uredio crkvu sv. Jurja mučenika u sklopu kojeg se nalazi taj Memorijalni centar.

Inače, objavljuje grafičke radove u vlastitoj nakladi, uglavnom u tehnici bakropisa, tj. takozvanim aquatinta-bakropis, i samim time sebe predstavlja kao grafičara koji voli i cijeni grafiku, i smatra je umjetnošću.

U crtežima i grafikama nastalim oko 1975. godine ekpresivnom linijom raščlanjuje pokret u prostoru ispunjenu organskim oblicima i figurativnim pojedinostima. Svojom je osebujnom maštom i fantazmagoričnom vizijom jedan od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj.

Ornamentalnim preobrazbama životinjskih i biljnih motiva približava se novoj secesiji, dok se u mitološkim prizorima prisjeća Botticellija, Cranacha, El Greca.

„Šiško je jedan od onih slikara koji idu u srce elementarnosti. S bijesom pustolova, istraživača i revnošću hodočasnika. Predvođen nužnošću koja briše pogibelji, skriva strahove i jača ushit. Umjetnost je pustolovina pogleda i budnih osjetila. Slikar je pustolov modernog svjeta” (Jean Jacques Levenque).

Ciklus „Rajski vrt”, najpoznatiji je njegov ciklus, i zaokupljen je prepoznatljivim temama kao što su: Kameni cvijet, Fenix, Vukovar, Plavetnilo, Poskok, Crni Lopoči i dr.

Ivica Šiško član je Odbora za obrazovanje Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, zaštitu kulturne baštine. Dao je svoj doprinos mnogim poklonjenim radovima za humanitarne aukcije, a jedna od značajnijih slika je donirana za aukciju namijenjenu za financiranje obrane generala Ante Gotovine, gdje je njegova slika postigla rekordan iznos od 120.000,00 kuna.

Otpor.media

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply