PRIJELOMNA VIJEST ZA BOSNU I HERCEGOVINU: Prvi političar koji je isključen iz stranke zbog nepotističkog upošljavanja uže i šire obitelji

sda

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Omer Škaljo uputio je u studenome 2017. entitetskom organu zakonodavne vlasti zahtjev za otpremninu u iznosu od 15.000 KM radi odlaska u mirovinu.

Škaljo je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba potvrdio da je zbog toga isključen iz SDA. Priopćeno je da je na jučerašnjoj sjednici Općinskog izvršnog odbora SDA Zenica procijenjeno da su uz Omera Škalju isključeni i Miralem Redžić, Kemal Efendić i Selmir Čolaković, jer je procijenjeno da su djelovali protivno Statutu SDA. Zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić prvi je otkrio informaciju o otpremnini, navodeći tada da je Škaljo, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i član Glavnog odbora SDA, uspio ostvariti san u Bosni i Hercegovini.

Mešalić je, međutim, skeptičan prema jučerašnjoj odluci donesenoj na sjednici Općinskog izvršnog odbora SDA Zenica, kazavši za Klix.ba da je isključenje zakasnjelo.

“Trebalo je da Omer Škaljo ranije bude isključen iz stranke za sve zloupotrebe položaja. I ne samo isključen, već i krivično gonjen zajedno sa svim rukovodiocima SDA koji su mu pomogli da nepotistički zaposli kompletnu obitelj, što u Elektroprivredu, što u ostala poduzeća”, kazao je Mešalić, dodavši da on nije imao mjeru.

Mešalić je dodao da očekuje sada da SDA smijeni direktora i izvršnog direktora Elektroprivrede Bajazita Jašarevića i Nevada Ikanovića, kao i ostale rukovodioce koji sudjeluju u zapošljavanju isključivo SDA kadra.

“Tražimo da, ako imaju bilo kakvih saznanja o zloupotrebama položaja, pokrenu kazneni postupak. Naravno, ako imaju dokaze da je Škaljo počinio djela koja mu pripisuju, odnosno da je sudjelovao u nepotističkom zapošljavanju”, kazao je Mešalić. Dodao je da SDA ima veliki broj primjera nepotističkog zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu.

“U UKC-u Tuzla je zaposleno blizu 200 osoba, medicinskog i nemedicinskog osoblja, čime je ta institucija stavljena pred bankrot. U Tuzli se isto tako zapošljavaju u Elektrodistribuciju i ostala javna poduzeća”, rekao je Mešalić, dodavši da nitko nije smijenjen osim čovjeka koji se povlači u penziju. Iz zeničke SDA priopćeno je da okreću novi list u svom radu i da će nastaviti reformske procese o čemu će javnost, navode, u svakom momentu biti obaviještena.

http://novabila.info