Prijetnje imamu i vjernicima u Tomislavgradu

Prema saopćenju MUP-a Hercegbosanske županije, 18.01.2021. godine u 16:10 sati uposlenici Policijske postaje Tomislavgrad obaviješteni su da u mjestu Mandino Selo, Tomislavgrad, nepoznata osoba verbalno vrijeđa vjerske službenike Islamske zajednice i mještane.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PP Tomislavgrad, te došli do saznanja da postoji osnovana sumnja da su prijetnje vjerskim službenicima upućene od M. T. (rođen 1969. godine), koji je nakon pronalaska uhićen i smješten u prostorije za zadržavanje, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog po čl. 8. Zakona o javnom redu i miru (vrijeđanje ili omalovažavanje vjerskih ili nacionalnih osjećaja građana).

Udruga ilmijje IZ u BiH i Okružni odbor ilmijje Mostar javno osuđuju upućene prijetnje i vrijeđanje imama i vjernika MIZ Tomislavgrad i upućuju poziv svim nadležnim lokalnim i državnim institucijama da se uključe u procesuiranje počinitelja ovog, ali i drugih napada na imame i vjernike, s obzirom da ovo nije prvi slučaj, poput ranijeg ispisivanja grafita u Mokronogama ili skrnavljenja Spomen-obilježja u Mokronogama, saopćeno je iz udruge.

– Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i duvanjskog kraja, nadamo se da će biti poduzete sve neophodne mjere i radnje te otklonjene sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru – kaže se u saopćenju Udruge ilmijje IZ u BiH i Okružnog odbora ilmijje Mostar, koji dodatno upozoravaju na učestalost ovih napada, kako verbalnih tako i fizičkih, te na neadekvatne kazne i kaznenu politiku koja se primjenjuje nad počioniteljima i koja ne doprinosi sprječavanju ovakvih pojava. NMD

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply