Priopćenje za javnost sindikata liječnika HBŽ

bol

S ciljem istinitog, objektivnog i potpunog informiranja javnosti navodimo da je Sindikat liječnika HBŽ prisustvovao na 6 neformalnih sastanaka sa predstavnicima Vlade HBŽ. Ti sastanci nisu mogli rezultirati konkretnim dogovorom jer naš sindikat i dalje nije reprezentativan te kao takav ne može biti potpisnik kolektivnog ugovora. Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ je u potpunosti ignoriralo presudu Županijskog suda u Livnu i ponovno donijelo nezakonito rješenje kojim se Sindikatu liječnika HBŽ uskraćuje reprezentativnost.
U isto vrijeme Vlada i resorno ministarstvo, na spomenutim neformalnim sastancima ( nije bilo ni protokola ni zapisnika) ucjenjuju Sindikat liječnika uvjetujući priznavanje reprezentativnosti pristankom na njihove ponude.
Ponovno navodimo da je danas već u 6 županija/kantona Federacije BiH potpisan strukovni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije. Mi ne tražimo ništa više nego što imaju naše kolege u tim županijama/kantonima.
Radi ilustracije ćemo navesti da liječnik koji je završio 6 godina medicinskog fakulteta, obavio staž i položio stručni ispit, u zdravstvenim ustanovama HBŽ radi za osnovnu plaću od 1150 KM. U isto vrijeme dipl. pravnik koji je završio 4 godine pravnog fakulteta i radi u Zavodu za zdravstveno osiguranje HBŽ ima osnovnu plaću od 1560 KM ( po izjavi ravnatelja zavoda). Naši zahtjevi u kolektivnom ugovoru su da liječnik opće prakse treba imati približno istu plaću kao što je imaju pravnik ili ekonomist u zavodu, jer se sve te plaće isplaćuju iz sredstava prikupljenih od osnovnog zdravstvenog osiguranja.
Neka javnost sama procijeni jesu li i koliko su nerealni i pretjerani naši zahtjevi.
Mi u Sindikatu liječnika HBŽ vrlo dobro znamo koliko je teško stanje u zdravstvenom sustavu naše županije jer mi svaki dan radimo u tom sustavu. Bosna i Hercegovina je na pretposljednjem mjestu u Europi po broju liječnika na 1000 stanovnika, a naša županija je nažalost među zadnjima u BiH po tom istom broju.
Svjesni smo da su zdravstvene ustanove opterećene velikim dugovanjima pogotovo za neuplaćene doprinose i poreze, ali smo isto tako svjesni da se veliki dio tih dugova odnosi za neuplaćene mirovinske doprinose djelatnika u zdravstvu, znači i za mirovine liječnika.
Hercegbosanska županija je osnivač i vlasnik zdravstvenih ustanova na svom teritoriju.
Prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH vlasnik mora financirati izgradnju, opremanje i održavanje tih ustanova. Prema tome financiranje zdravstvenih ustanova od strane Vlade HBŽ nije akt dobre volje niti humanitarna pomoć nego zakonska obveza.
Pravo pitanje bi bilo, zašto se sve dosadašnje vlade u HBŽ nisu odnosile prema svome vlasništvu odgovorno „domaćinski“ i prema zakonu?
Sigurni smo da je rad liječnika bitan i vrijedan za društvenu zajednicu. Nažalost, smatramo da taj rad trenutno nije adekvatno vrednovan zbog čega smo i pokrenuli sve zakonom dopuštene oblike sindikalne borbe uključujući i obustavu rada odnosno štrajk.
Molimo pacijente građane HBŽ da imaju razumijevanja za naše zahtjeve koje nažalost ne možemo drugačije ostvariti osim obustavom rada.
Uz nadu da će nam svima Nova godina donijeti uz puno zdravlja i rješenje ovog problema.

Štrajkački odbor Sindikata liječnika HBŽ