Priopćenje za javnost

df

Nakon najnovijih po nekima „satiričnih“ događaja u Bosni i Hercegovini, (Čapljina i Livno) gdje je jedan tradicionalni svečani vjerski običaj poklade ili „maškare“ na najprimitivniji način iskorišten za osporavanje sudskih presuda, dizanje nacionalnih tenzija u ionako naelektriziranoj atmosferi u kojoj Milorad Dodik (SNSD) prijeti odcjepljenjem jednog dijela Bosne i Hercegovine, kada Bakir Izetbegović (SDA) najavljuje rat kao eventualnu mjeru sprečavanja secesionističkih namjera, a Dragan Čović (HDZ BiH) najavljuje mobilizaciju hrvatskog naroda, a sve u očajničkom pokušaju da napuste ćorsokak u koji su doveli kako sebe tako i svoj narod.

U takvim okolnostima, Demokratska fronta HBŽ/K10, preporučuje prethodno spomenutima, kojima je „rok trajanja“ istekao ili ističe 2018. godine da se posvete rješavanju životnih pitanja kao što su pitanja naknade Elektroprivrede R. Hrvatske i R. Srbije za korištenje ili bolje reći pljačkanje prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, a koji se odnose na vodni potencijal Buškog blata i Drine. Naime, ove dvije energetske kompanije već više od 27 godina najdirektnije i bezočno pljačkaju lokalne pogranične zajednice kako u Federaciji BiH i tako i u Republici Srpskoj, i to svoje „tobože“ sunarodnjake Hrvate i Srbe sa druge strane granice.
Zbog toga pozivamo političare na vlasti da pokrenu rješavanje pitanja realnog iznosa naknade koji po mišljenju struke ne bi trebao biti ispod 100 miliona KM na godišnjoj razini za korištenja vodnih resursa Bosne i Hercegovine. To podcrtavamo naročito zbog činjenice da naši kvazi ili nazovi političari i zaštitnici vitalnih, nacionalni i osobnih interesa nisu imali vremena u proteklih 27 godina da riješe pljačku resursa BiH, a istovremeno se predstavljaju zaštitnicima vitalnih nacionalnih interesa. Isto tako ih pozivamo da i oni umjesto deklarativne podrške jedinstvu naroda i građana Bosne i Hercegovine i davanju milostinje za tamburaška društva i muzeje (uz sve dužno poštovanje i uvažavanje potreba financiranja oblasti kulture) učine konkretan potez i dokažu svoju podršku i opredijeljenost za neovisnu, jedinstvenu, cjelovitu, Bosnu i Hercegovinu u njenim međunarodno priznatim granicama.

Ured za informiranje Demokratske Fronte