Problemi u HBŽ-u: Blokirani računi zdravstvenih ustanova

U Hercegbosanskoj županiji epidemiološka situacija je više nego dobra. Gotovo mjesec dana nema niti jednog aktivnog slučaja oboljelog od covida 19, a i covid odjel u Županijskoj bolnici je bez pacijenata. No, nad zdravstvene ustanove nadvio se problem financijske naravi za čije rješenje trebaju pomoć osnivača.

Hercegbosanska županija je korone free zona skoro mjesec dana, a i cijepljenje ide svojim tijekom. Ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić navodi kako su dosad cijepili više od 8 tisuća ljudi prvom dozom, a drugom dozom nešto više od 4 tisuće. Raduje i to što na cijepljenje dolazi sve više mladih.

”Mislim da je to jedini način da stanemo ovome u kraj. Pogotovo mi mladi mislim da možemo doprinijeti da se ovo sve završi”, poručuje Karla Križan, studentica medicine u Mostaru.

Međutim, nad ovu idilu i smanjeni pritisak na zdravstvene djelatnike jutros se nadvio crni oblak.

V.d. ravnatelja Doma zdravlja Livno Jandre Hrgić upozorava kako većina zdravstvenih ustanova u ovoj županiji od jučer ima blokirane račune: ”Treba naglasiti da su to dugovi koji se vuku unazad 20 godina, najkritičnije je razdoblje od 2000. do 2008. godine”.

”Zdravstvene ustanove ih ne mogu riješiti bez potpore Vlade i drugih relevantnih institucija”, dodaje Mamić.

Resorni ministar pozdravlja napore Porezne uprave da uvede red u poslovanje poreznih obveznika bez izuzetaka, ali izražava i sumnju u dobre namjere.

”Želim obavijestiti javnost da su dugovi zdravstvenog sektora nastali kao posljedica nesavjesnog rada u dužem periodu. Selektivni odabir momenta blokade računa ukazuje na to da se žele spriječiti reformski procesi, a nikako poštivati zakon. Ja mislim da je ovo ruganje dželata žrtvi”, kazao je ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Momčilo Bajić (SDP).

Dodaje i to kako ih ni blokade računa neće spriječiti u nastavku reformi, te da nakon revizije poslovanja slijedi informatizacija zdravstvenog sustava, piše federalna.ba.