Prodaju imovinu: Kompletne obitelji masovno napuštaju BiH

bih

Oko 5.000 obitelji iz BiH su prošle godine spakovale kofere i trbuhom za kruhom napustile zemlju.

Uzme li se da u prosjeku svaka obitelj, ima tri člana to znači da je BiH lani zauvijek ostala bez 15.000 građana pokazalo je istraživanje koje je na terenu provela Unija za održivi povratak i integracije BiH, prenosi EuroBlic.

Najviše obitelj je otišlo sa područja Bijeljine –2.650 i Zvornika –2.160, dok su iz Brčkog u inozemstvo odselile 1.358 porodica, a iz Drvara –1.120.

Trend odlaska obitelj zabilježen je iu drugim dijelovima BiH, au Sloveniju, Njemačku, Norvešku, Dansku i druge EU zemlje odlaze svi – Srbi, Bošnjaci i Hrvati kojima je zbog hrvatskog državljanstva i pasoša odlazak u EU olakšan.

– Najveći broj odlazaka zabilježen je iz sjeveroistočne Bosne odnosno na području Zvornika, Milića, Bratunca, Vlasenice, zatim Brčkog, Modriče, Šamca, Broda, kao i Kupresa, Grahova i Glamoča. Alarmatno je što stanovništvo odlazi iz općina u koje su se vratili nakon rata u nadi da će započeti novi život, a sada odlaze kako zbog ekonomskih razloga, tako i zbog toga što se ne osjećaju sigurno i ne vide ovdje bolju budućnost za svoju djecu – kaže Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije.

Prema podacima ove Unije od 2013. do 2016. godine BiH je napustilo ukupno 90.000 njenih građana.

U namjeri da se što prije domognu inozemstva, građani ističe ona, prodaju sve što imaju od imovine do stoke.

– Bilo je primjera da su obitelji plaćale 7.000 KM za ilegalan odlazak iz zemlje riskirajući tako da se nađu u velikim problemima i da ih deportiraju iz zemlje u koju odu neleglano – navodi Zukić.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je stanovništvo uvijek emigriralo iz BiH, ali da je ova pojava sada postala masovna i alarmantna.

– Ono što zabrinjava je da se više ne odlazi pojedinačno na rad, nego čitave obitelji s djecom napuštaju zemlju s namjerom da se ne vrate – navodi Pašalić. O tome svjedoče brojne škole za strane jezike koje niču kao gljive poslije kiše, a većina ih ima posebne tečajeve namijenjene djeci.

Pašalić naglašava da je odlazak radno sposobnog stanovništva trenutno najveći problem s kojim se BiH suočava, a o kojem nitko ne vodi računa.

– Nažalost mi ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo morati uvozimo radnike, s tim da smo siromašna zemlja i nećemo imati čime privući radnu snagu, kao na primjer sada Njemačka – kaže Pašalić.

Smilje zadržalo stanovništvo

U Uniji za održivi povratak i integracije BiH kažu da su primijetili da je odlazak stanovništva iz Hercegovine smanjen.

– Razlog za to je što je na tom području došlo do razvoja uzgoja i otkupa smilja koje je mnogim građanima pomoglo da nađu izvor prihoda – navela je Zukić.

Fokus.ba