Prodavač diploma i dalje na slobodi, prima plaću iz federalnog proračuna

Prije skoro godinu dana Žurnal je objavio istraživanje o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. Za 17 dana preko posrednika Senada Pehlivana dobili smo diplomu srednje medicinske škole. Nakon skoro godinu dana prodavač diploma iz Žurnalovog videa i dalje je slobodan čovjek i prima plaću iz federalnog budžeta Senad Pehlivan i dalje radi kod nas, ništa se nije promijenilo, reći će Adis Ramić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, na pitanje Žurnala da li prodavač diploma Senad Pehlivan još uvijek radi u Zavodu.

”Protiv njega nema optužnice, nije osuđivan. On je uzoran radnik i obavlja sve svoje radne zadatke, tako da mu ja ne mogu dati otkaz, kaže Ramić. Na pitanje Žurnala – ukoliko bude podignuta optužnica protiv njegovog uposlenika da li će tada dobiti otkaz, Ramić kaže da će vidjeti šta će biti. Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje menatalno invalidnih osoba – Drin u Fojnici u vlasništvu je Federacije BiH.

Osnivač Zavoda je Parlament FBiH. Imenovanje Upravnog i Nadzornog odbora kao i imenovanje direktora vrši Vlada FBiH. Za nadzor nad radom Zavoda zaduženo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na čelu sa SBB-ovim ministrom Veskom Drljačom. Senad Pehlivan u Zavodu radi na mjestu referenta za zaštitu na radu. Nakon afere “Diploma” Žurnal je pitao federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču šta će preduzeti.

Umjesto konkretnog odgovora, Drljača je tada odgovornost prebacio na “nadležne organe”. Ukratko, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nije preduzeo ništa po pitanju Senada Pehlivana, uposlenika javne institucije koji u slobodno vrijeme prodaje diplome, iako je zadužen za nadzor nad radom institucije u kojoj je Pehlivan zaposlen. Ni nakon skoro godinu dana nitko od nadležnih, ni Ministarstvo a ni direktor Zavoda Adis Ramić, nije reagirao na činjenicu da uposlenik javne institucije u slobodno vrijeme prodaje diplome.

Nakon objave Žurnalovog videa o prodaji diploma u siječnju ove godine reagiralo je jedino Kantonalno tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona. Međutim, skoro godinu dana traje istraga u ovom predmetu. Na upit Žurnala kada će biti okončana istraga, iz Kantonalnog tužiteljstva USK kratko su odgovorili: ”Istraga je u završnoj fazi.00 U međuvremenu, bar dok Tužiteljstvo ne završi istragu, Senad Pehlivan i dalje će biti slobodan čovjek i primat će plaću iz federalnog proračuna.

Bljesak.info