PROIZVOĐAČ ODGOVORIO Respirator ACM812A je transportni respirator, ne može se koristi u Intenzivnoj njezi i košta samo 2.000 dolara!

Kupili100 respiratora koji vrijede 200.000 dolara (oko 330.000 KM), a za njih platili 10,5 milijuna KM

Kineski respiratori pod oznakom ACM812A, a koje je nabavila Vlada Federacije, preko firme “Srebrna malina” transportni su respiratori i ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne njege. Potvrđeno je ovo u odgovoru proizvođača „Beijing Aerospace Changfeng Co“.

A upit je postavio mladi bračni par Ismar Hota i Nejra Palić, koji su se predstavili kao potencijalni kupci kineskih respiratora koje je nabavila Vlada FBiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalić (SDA), zbog čega se trenutno protiv njega vodi sudski proces pred Sudom BiH.

Putem poslovne društvene mreže LinkedIn stupili smo u kontakt s menadžerom za međunarodno tržište kompanije „Beijing Aerospace Changfeng Co“. Ona nam se predstavila kao Angela i odgovorila sa službenog maila proizvođača, pojasnio je Hota novinaru ‘Avaza’.

Dodao je da je ključno pitanje bilo mogu li se spomenuti respiratori koristiti za intenzivnu njegu pacijenata.

“Dobili smo odgovor da je ACM812A transportni respirator i da se on ne može koristiti u jedinicama intenzivne njege. Spomenuli su nam da oni proizvode drugu vrstu respiratora koja se zove ‘Athena 8500’, a koji je namijenjen za korištenje u jedinicama intenzivne njege pacijenata i košta 11.000 dolara”, pojasnio je Hota.

Suština priče
Hota je ispričao da se u prepisci i u dokumentima proizvođača vidi da je cijena respiratora ACM812A samo 2.000 dolara (oko 3.300 KM).

“Dakle, glavna priča o ovim respiratorima jeste da se oni rastale. Da se kupi 100 respiratora koji vrijede 200.000 dolara (oko 330.000 KM), a da se za njih plati 10,5 milijuna KM. Sve to kako bi se oni svi rastalili, prvenstveno obitelj Izetbegović, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, a da zaradi i „FlyBosnia“. To je suština priče, a ne naši životi”, zaključio je Hota.

Dnevno.ba