Prometni vještak: ‘Jurio je 140 kilometara na sat, nije kočio, mislim da znam koji mu je bio cilj‘

20-godišnjak iz Lekenika BMW-om ‘peticom‘ svog oca u 5.30 sati zabio u zgradu pored naplatnih kućica i usmrtio djelatnika HAC-a.

U subotu popodne policija je još provodila očevid teške prometne nesreće na naplatnoj postaji Mraclin kako bi ustanovila zašto se 20-godišnjak iz Lekenika BMW-om “peticom” svog oca u 5.30 sati zabio u zgradu pored naplatnih kućica autoceste A11 Sisak – Zagreb pri čemu je na mjestu poginuo 54-godišnji djelatnik HAC-a D. B. koji je sjedio za radnim stolom.

– Vozač je prošao kroz čunjeve koji su postavljeni nekih 200-tinjak metara prije naplatnih kućica jer se ne naplaćuje cestarina. Vjerojatno je mislio proći kroz prolaz, ali ga je promašio. Vjerojatno je napravio desni manevar prema naplatnim kućicama, ali je tada najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu. Prvo je udario u rinzol, vozilo je zahvatilo travnjak i tek tada se zaletio u objekt kod naplatnih kućica. Procjenjujem da je brzina bila oko 140 kilometara na sat. Probio je tri zida i ubio djelatnika koji je sjedio za radnim stolom – rekao nam je dipl. ing. Goran Husinec, prometni vještak koji je bio na mjestu nesreće. Vrlo brzo stigle su sve žurne službe. Što su njegovi kolege vatrogasci zatekli, prepričao nam je Ivica Maceković, vršitelj dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

– Prizor je bio s jezovit. BMW je probio vanjski zid, koji je od pune cigle, pregradni zid. Osoba koja je poginula od udara bila je odbačena unutar prostorije upravne zgrade u koju je uletio, a kad su vatrogasci došli, vrlo brzo nakon poziva za intervenciju u 5.32 sata, vozač je još bio za upravljačem BMW-a. Mislili su da je i on mrtav, ali kad su pokucali i malo polupali, on se trznuo. Nešto nesuvislo je govorio da ga boli kuk, glava, a vrlo brzo iza njih, možda nakon jedne minute, došla je hitna pomoć. Moji dečki su krenuli s intervencijom na vozilu jer nije bilo jednostavno u tom skučenom prostoru izvući ozlijeđenog iz automobila. Vrata se nisu mogla otvoriti, a samo po zadnjem dijelu se moglo zaključiti da se radi o BMW-u.

Intervencija je okončana u 7.34 sata, a vatrogasci su, nakon što su uklonili dijelove vozila da bi se moglo doći do unesrećenog, pomogli ekipi hitne pomoći da ga premjeste na nosila i odvezu u bolnicu. Prema riječima vatrogasaca, prava je sreća da nije bilo još više smrtno stradalih.

Prema onome što se dosad uspjelo ustanoviti, a što su vidjeli neki koji su bili na mjestu nesreće, vozač BMW-a uopće nije kočio. Na mokrom i skliskom kolniku nisu se ni vidjeli tragovi kočenja vozila, pa se pretpostavlja da se punom brzinom zabio u zgradu. Ali, to tek treba ustanoviti policija koja je jutros počela s obavljanjem očevida. Kako je priopćio HAK, njihov djelatnik je sjedio na svom radnom mjestu i na mjestu je poginuo.

– Zbog prometne nesreće na autocesti A11 Zagreb-Sisak na naplatnoj postaji Mraclin u smjeru Siska vozilo se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez – upozorio je HAK. Inače, na tom dijelu autoceste odlukom HAC-a zbog dostave pomoći stradalima u potresu ne naplaćuje se cestarina pa je prolaz kroz naplatne kućice slobodan. Možda su nešto uspjele snimiti i nadzorne kamere HAC-a, prenosi Jutarnji.hr.