Propao ‘referendumski’ izlet: Livnjaci pokušali organizirati grupno davanje potpisa protiv Istanbulske, sve završilo neslavno

Oglas objavljen prije nekoliko dana na jednom livanjskom portalu ambiciozno je, i ispostavit će se uzaludno, pozivao Livnjake na kraći izlet u Hrvatsku radi potpisivanja referendumske inicijative o otkazivanju Istanbulske konvencije.
Ako je netko slučajno pao s Marsa pa se čudi kako stanovnici gradića u Bosni i Hercegovini smiju potpisivati ovdje, napominjemo da su hrvatski dokumenti gore “must have”, više kućanstava ima njih nego kanalizaciju.
– Budući da se potpisi prikupljaju na teritoriju Republike Hrvatske, organiziran je prijevoz od Livna do Trilja, u četvrtak 24. svibnja 2018. godine u 16 sati – stajalo je u oglasu u kojem su još navedeni i neki tehnički detalji, poput broja telefona nadležnog zaposlenika tomislavgradskog prijevoznika Ćićko commercea, organizatora izleta.

Ni Crkva, ni HDZ

Nazvali smo ga u četvrtak prijepodne, predstavili se kao potencijalni putnici i doznali da su pripremljena dva kombija za prijevoz zainteresiranih po cijeni od 15 maraka za kartu. Već je to na neki način slutilo na debakl inicijative. Ako treba platiti, znači da akciju ne organiziraju ni HDZ, ni Crkva, a ono što ne organiziraju HDZ i Crkva nema ozbiljnih izgleda za uspjeh.
Za svaki slučaj, u četvrtak popodne krenuli smo iz Splita prema Trilju pa produžili skoro do granice, parkirali se uz cestu i puni nade zurili u jednu okuku čekajući kad ćemo ugledati kombije s natpisom Ćićko.
Uzalud. Iz pravca BiH dolazili su osobni automobili, terenci, autobus iz Tuzle, manji kombi bez natpisa i putnika. Od Ćićkovih hodočasnika ni traga. A baš smo mislili napraviti reportažicu, pitati ih zašto u susjednoj državi potpisuju peticiju za “otkazivanje konvencije” koja je u njihovoj zemlji odavno ratificirana. I nije proizvela strašnu međuspolnu zbrku.

Malo ih bilo…

Nakon jednosatna čekanja vratili smo se u Split, opet nazvali onaj broj, ovaj put se predstavili kao novinari te pitali gdje su zapeli potpisnici. Nisu zapeli, nisu ni krenuli, bilo ih je premalo, “sedam-osam”, nedovoljno da bi se isplatilo paliti kombije. Ljubazni muški glas kazao nam je da ne vjeruje kako će opet pokušati nešto slično, “možda budu potpisivali ovdje kod nas”.

https://www.slobodnadalmacija.hr