Proslava hrama sv. Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu

U povodu proslave slave hrama svetoga Nikolaja Čudotvorca u Tomislavgradu je u subotu služena pravoslavna liturgija koju je predvodio mostarski paroh Radivoje Krulj.

Liturgija se sastojala od pjevanja antifona, čitanja Božje Riječi, njezina tumačenja, blagovanja posvećenog kruha te na kraju zahvale onima koji su sudjelovali na ovoj liturgiji.

Uz načelnika Tomislavgrada Ivana Vukadina i predsjednika OV Tomislavgrad Luku Krstanovića, ministre u Vladi Hercegbosanske županije (HBŽ), gvardijana Franjevačkoga samostana fra Sretana Ćurčića i tomislavgradskoga župnika fra Slavena Brekala, liturgiji su nazočili i predstavnici tomislavgradske Islamske vjerske zajednice Amer-ef. Jugo, glavni imam Medžlisa IZ Tomislavgrad i  predsjednik IZ Medžlisa Tomislavgrad Ibrahim Kapetanović.

Nakon završetka obreda svi nazočni su posjetili mjesto pod nazivom Mandina Gradina pored tomislavgradskog naselja Mandino selo, gdje je u tijeku obnova u ratu porušene crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, koja bi trebala biti blagoslovljena 5. rujna kada ova Eparhija slavi 800 obljetnicu utemeljenja.

Na istom mjestu priređeno je i prigodno druženje uz naglasak da ove godine nije bilo nazočnih pravoslavnih vjernika iz Srbije zbog epidemioloških uvedenih mjera i prelazaka preko državne granice.

Inače, parohija duvanjska, kojoj pripada ovaj hram nalazi se u sklopu Eparhije zahumsko-hercegovače i primorske Srpske pravoslavne crkve.

U njoj trenutno, zbog malog broja vjernika, nema stalnoga svećenika, te je pod skrbi mostarskoga paroha. FENA