PROSVJED ZBOG MISE! Ovo je prvi put da Dodik, Komšić i Džaferović imaju isti stav!

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. svibnja vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, trebao bi služiti misu za ubijene na Bleiburgu. Samo četiri dana prije najavljene mise za bleiburške žrtve napeto je u glavnom gradu BiH. Ispred katedrale okupili su se prosvjednici.

Najavu da će biti komemoracija za bleiburške žrtve molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije političke stranke u Sarajevu, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge.

Veleposlanstvo Izraela sa sjedištem u Tirani istaknulo je kako je to neprihvatljivi čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.

– Bez želje da i jednoj crkvi ili vjerskoj zajednici sporimo pravo na služenje mise, duboko smo uznemireni. Najava mise za žrtve Bleiburga sugerira pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta – rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je ispala jedna od rijetkih situacija u kojoj sva tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha imaju isto stajalište, jer su prije Milorada Dodika reagirala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

– Europa obilježava pobjedu nad fašizmom, a Bleiburg se ovdje očito koristi za pokušaj rehabilitacije ustaške ideologije. Ako u kontekstu 2. svjetskog rata za nekoga u Sarajevu treba moliti, onda su to tisuće nedužnih žrtava Maksa Luburića i ustaškog režima – rekao je Šefik Džaferović.

– Uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem da se, kad je već odlučio u Sarajevu služiti misu za ubijene u Bleiburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca – rekao je Željko Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je dane vidi ništa sporno u tome da se komemoriraju žrtve komunističkog režima, ali je istaknuo kako se to mora činiti bez bilo kakvih fašističkog znakovlja i poruka.

Kardinal Puljić misu je ove godine trebao predvoditi na Bleiburgu, ali ona je otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Autor: Dnevno