Prosvjedi ispred veleposlanstva Srbije u New Yorku: Sudionici mahali albanskim, hrvatskim i bh. zastavama

Građani Bosne i Hercegovine, kao i grupa Albanaca i Hrvata koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), okupili su se ispred Veleposlanstva Srbije u New Yorku tražeći da počinitelji seksualnog nasilja u ratovima devedesetih godina budu izvedeni pred lice pravde.

Nekoliko desetaka osoba okupilo se jučer na prosvjedu pod nazivom “Rally for Her Justice”, koji je organizirala Albansko-američka ženska organizacija, uz podršku grupe građana BiH i Hrvatske koji žive u SAD-u, održanom ispred srbijanskog konzulata u New Yorku.

Organizatori su izjavili da na taj način upućuju poziv vlastima Srbije “da kazne i procesuiraju ratne zločince koji možda još uvijek žive u njihovoj zemlji”.

Sudionici prosvjeda su nosili albansku, bosanskohercegovačku, hrvatsku, kosovsku i američku zastavu te transparente s natpisima: “Srpski ratni zločini na Kosovu nekažnjeni”, “Silovanje je ratni zločin” i “Glas za one koji nemaju glasove”.

Bilo je i transparenata sa referencom na Rezoluciju 1820 Ujedinjenih naroda (UN), koja kaže da silovanje korišteno kao oružje u vrijeme rata jeste ratni zločin, i na Rezoluciju 2467, prema kojoj su države odgovorne za sve ratne zločine počinjene na njihovim teritorijama.

Među govornicima na skupu bili su Mark Gjonaj, albansko-američki član Gradskog vijeća New Yorka, i Vasfije Krasniqi-Goodman, koja je u ratu na Kosovu preživjela silovanje.

Krasniqi-Goodman je u svibnju svjedočila pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a, pri čemu je naglasila da Washington treba da učini više kako bi Srbija bila pozvana na odgovornost za ratne zločine.

Organizatori skupa su istakli da su žrtve ratnog seksualnog nasilja “za vrijeme i nakon sukoba uvijek one najmarginaliziranije, doživljavajući dugoročnu i trajnu stigmu i trpeći fizičke i mentalne štetne posljedice”.

“Do danas je samo nekolicina onih koji su počinili ovu vrstu ratnog zločina procesuirana ili izvedena pred lice pravde”, dodali su oni, prenosi Birn.