Prosvjedna šetnja policije u HBŽ-u

Predsjedništvo Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije donijelo je na svojoj zadnjoj sjednici zaključak o obustavi rada i jednosatnoj prosvjednoj šetnji.
Prosvjedna šetnja će se održati 24. svibnja od zgrade MUP-a u Livnu do zgrade Vlade Hercegbosanske županije.

Iz spomenutog sindikata navode, kako su se na taj korak odlučili zbog nezadovoljavajućeg odnosa Vlade i njezinog opstruiranja pronalaska rješenja za iskazane probleme te neprovođenja pojedinih odredbi kolektivnog ugovora, čime su, kako naglašavaju, umanjena prava zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova HBŽ-a.

Ističu kako to nisu jedini razlozi nezadovoljstva koje njihov poslodavac pokazuje prema svojim uposlenicima.

Pored dugogodišnjeg inzistiranja da se donesu pojedina zakonska rješenja koja se odnose na poboljšanje materijalno-pravnog statusa zaposlenih, što je Vlada HBŽ-a cijelo vrijeme ignorirala, iz sindikata također napominju kako je ovo granica preko koje ne smiju i ne mogu prijeći.

Obećanja koja su dobivali u prethodnim godinama, a koja se tiču navedenih zakonskih rješenja (npr. Zakon o plaćama, Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o radu ), prema njihovim riječima, ostajala su neispunjena uz izgovore da se čeka “povoljan trenutak”.

Ako se situacija uskoro ne promjeni, Sindikat djelatnika MUP-a u HBŽ-u bit će prisiljen u svrhu zaštite i ostvarenja prava pozvati svoje članstvo na štrajk, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Dražan Mišić.

(Fena)