PRVI MEĐUNARODNI TRIJENALE GRAFIKE – LIVNO

grafika

Dijalog između umjetničkog izričaja i grafičkog eksperimenta

Sve je započelo darovnicom grafika Zbirke Biškupić
Franjevačkom muzeju galeriji Gorica Livno prije četiri godine

Za međunarodnu manifestaciju grafičke umjetnosti u Livnu s pravom se može pretpostaviti da će značiti važan iskorak u kontekstu suvremene grafičke i likovne scene. Kako se ništa ne događa slučajno, važno je spomenuti neke događaje koji su prethodili pokretanju ove grafičke smotre.
Sve je započelo darovnicom grafika Zbirke Biškupić Franjevačkom muzeju galeriji Gorica Livno prije četiri godine. Darovnica Zbirke Biškupić, od nekoliko stotina grafičkih listova, bila je presudna da se ozbilji ideja Bože Biškupića o pokretanju Međunarodnog trijenala grafike u Franjevačkom muzeju u Livnu te dobije podrška tadašnjeg gvardijana Franjevačkog samostana u Livnu fra Miroslava Ištuka, zatim ravnatelja muzeja Josipa Gele i zagrebačkog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Ivice Šiška, Livnjaka i velikog zagovornika prosperiteta rodnoga grada. Uz spomenutu darovnicu Bože Biškupića, vrsnog poznavatelja medija grafike, grafičkog nakladnika, i dugogodišnjeg ministra kulture suvremene hrvatske države, za čijeg su mandata izgrađeni mnogi novi hrvatski muzeji, i pokrenute mnoge kulturne manifestacije koje su prezentirale hrvatsku kulturu diljem svijeta, nedvojbeno je presudna bila želja građana Livna da njihov grad dobije uglednu likovnu smotru.
Bosanski franjevci, kao i Franjevačka provincija Bosna Srebrena, imaju posebnu ulogu i iznimno su zaslužni za mnoga kulturna i znanstvena postignuća u sredinama u kojima djeluju. Taj katolički red kontinuirano je prisutan na tlu Bosne preko sedam stoljeća. Povijest Bosne i njeni franjevci neraskidivo su vezani franjevačkom empatijom, jednostavnošću i poštenju življenja, te njihovoj toleranciji prema drugima i drugačijima. Kao rezultat nastojanja franjevaca da se sačuva kulturno naslijeđe livanjskoga kraja nastao je Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno.

 

Vrijeme posjeta:
radnim danom: 9:00 – 15:00 h
subotom (od 1. lipnja.  do 1. rujna.):
10:00 – 15:00 h

(Piše: Mikica Maštrović)
http://www.hrvatsko-slovo.hr