PUZIGAĆA SKUPLJI OD LEVISA 501: Čović platio Dodiku 32 milijuna KM za Puzigaćin potez u Domu naroda!?

ISTOČNO SARAJEVO – Trideset i dva milijuna maraka na godišnjem nivou od akciza, koji su trebali pripasti Federaciji BiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poklonio je svom političko-poslovnom partner predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Usluga za uslugu, tako je ovaj financijsko politički aranžman i dogovoren na nenajavljenom sastanku 3. srpnja u Istočnom Sarajevu. Uz njih dvojicu, razgovorima su prisustvovali ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica financija Vlade F BiH Jelka Milićević te ministar financija RS-a Zoran Tegeltija.

Čovićeva dugogodišnja prijateljica i suradnica iz “Sokola”, a a sada ministrica financija Jelka Miličević bez suglasnosti Vlade Federacije BiH, prošlog tjedna je na sjednici Upravnog odbora UIO BiH glasala da se silni milijuni preliju u proračun Vlade RS, a ne Federalne vlade u kojoj sjedi. Bio je to zadatak koji su od svojih partijskih šefova dobili Bevanda, Tegeltija i Miličević, s tim što je ministrica i Čovićeva prijateljica imala najvažniju ulogu prilikom glasanja.

Spornu odluku na štetu FBiH Upravni odbor UIO BiH donio je 10. srpnja i to glasovima Jelke Milićević, Vjekoslava Bevande, Zorana Tegeltije i Miodraga Kudića. Oni su preglasali Ismeta Suljendića i Muhameda Kozadru.

Sve se to dešavalo netom prije sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH (19. srpnja) na kojoj je dopredsjedavajući Drago Puzigaća (inače Dodikov kadar) iako je u Klubu Srba, proglasio Zakon o izbornim jedinicama FBiH štetnim po vitalni nacionalni interes drugog naroda, Hrvata!?

-Uvjeren sam da je Drago Puzigaća zloupotrijebio svoj položaj jer je, prvo, mimo bilo kakvih konzultacija sa svojim delegatima iz kluba samoinicijativno donio odluku, a drugo, odučio da to pitanje ide po posebnoj proceduri zbog ugroženosti nacionalnog interesa, a nije obrazložio ni na koji narod misli, ni iz kojih razloga. Napominjem samo da Drago Puzigaća, formalnopravno, može štititi samo srpski narod. Jer, drugačija uloga predsjedavajućeg ili potpredsjedavajućih – zaštita jednog naroda od navodne povrede vitalnog nacionalnog interesa putem predstavnika drugog naroda – ne postoji u Ustavu Federacije BiH, pojasnio je za Radiosarajevo.ba poznati ekspert za ustavno pravo, ugledni sarajevski odvjetnik prof. dr. Nedim Ademović.

Puzigaćin potez, zbog kojeg bi mogao zaraditi krivičnu prijavu jer je zloupotrijebio položaj dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH, plaćen je upravo sa ovih 32 milijuna KM, koje je Čović dao Dodiku kako bi mu pomogao da blokira usvajanje Zakona o izbornim jedinicama.

Dodika ova Puzigaćina politička akrobacija u parlamentarnim klupama nije koštala ništa. Naprotiv, zaradio je. Bio je to “lahak pos’o, a parali”, jer će mu itekako dobro doći Čovićeva izdašna donacija za predizbornu kampanju.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH bit će razmatrana inicijativa za smjenu Puzigaće, koju je pokrenuo Klub Srba.

Predlagači Zakona o izbornim jedinicama koji nije razmatran na posljednjoj vanrednoj sjednici Doma naroda, poslanički klubovi SDA, SBB BiH, Demokratske fronte, SDP BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

Zakon je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Autor: Edina Latif / Index.ba

http://www.dnevno.ba