Radi u Hitnoj pomoći sljedeće: dođe, čita knjige i uredno naplati najveću plaću od tehničara

Direktor Zavoda za Hitnu pomoć Adem Zalihić, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, govorio je o zanimljivom slučaju – uposleniku u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Zavoda za Hitnu pomoć Adem Zalihić, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, govorio je o zanimljivom slučaju – uposleniku u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Zastupnici su postavili pitanje o rendgen aparatu u Hitnoj pomoći. “Mislim da ćete se razočarati svi vi kad čujete o čemu se radi”, počeo je Zalihić svoj odgovor. “Tiče se 2017. Pošto ovaj nepopularni, ulični, žargonski riječnik moram upotrijebiti, kažu svi su protiv uhljeba.

Ja kad sam došao 1. veljače 2018. godine na mjesto Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS, dobio sam informaciju da osoba od 2010. godine nijednim svojim potezom ništa nije uradila u Hitnoj pomoći, da je koštala Hitnu medicinsku pomoć, odnosno građane KS 300.000 maraka. To je rendgen tehničar za kojega se vi zauzimate. I ne radi se o rendgen tehničarima, nego o samo jednom koji je 2010. godine zbog potkradanja pacijenata, bio presuđen, no zbog proceduralne greške prilikom otkaza ugovora o radu, vraćen je na posao i isplaćena mu je 131.000 KM i vraćen je na mjesto rendgen tehničara, odnosno da radi na odjelu Hitne medicinske pomoći gdje ne postoji uopće više rendgen odjel”, kazao je Zalihić.

“Znači, gospodin je vraćen na posao i četiri zadnje godine radi u Hitnoj pomoći sljedeće: dođe, čita knjige i ode na posao, uredno naplaćuje najveću plaću od hitnih medicinskih tehničara. Moji osobni, etički, profesionalni kodeksi mi nisu dali mira da ta osoba sjedi tu, uzima novce i ne radi ništa”, naveo je Zalihić. Kako kaže, kada je došao, htio je ovaj slučaj adekvatno riješiti. “Rekao sam, vi ste rendgen tehničar, vi trebate da radite u ustanovi gdje postoji rendgen služba.

Otišao sam kod gospodina Husića (direktor JU Dom zdravlja KS) i zamolio ga da napravimo transfer, evo novac i sve, ali da čovjek nešto radi”, poručio je direktor Zavoda za Hitnu pomoć. Kako kaže, radnik je to odbio. “Nije htio. Nastavio je osam mjeseci primati plaću, kemijsku nije upotrijebio, da je upisao ijednog pacijenta. Naravno da sam ga preraspodijelio u skladu sa njegovim kompentencijama. Evo, dođite i recite gdje bih ga ja mogao pustiti da radi?”, rekao je Zalihić.

https://www.bljesak.info