Radnici Auto-kluba Livno devet godina čekaju isplatu zasluženog

LIVNO – Devet godina traje pravna borba pet radnika bivšeg Auto-kluba Livno zbog 13 godina neisplaćenih plaća i doprinosa. Iako u svoju korist imaju presudu i Ustavnog suda BiH Općina Livno odbija da im isplati zarađeno i presuđeno. Umjesto uživanja u mirovini, osuđeni su na čekanje izvršenja sudskih presuda.

amk

Vehbija Orman 32 godine radio je kao instruktor vožnje, od toga preko 20 godina u Auto-klubu Livno. Punih 13 godina nije primio plaću. Njegove kolege Jako Marijan, Dražana Šeremet, Dragan Koprčina i Muharem Osmančaušević zajedno imaju preko 40 godina radnog staža i po 10 godina neisplaćenih plaća. Auto-klub Livno prestao je sa radom a bivši radnici svoja prava potražili su na sudu. Prvi put 2008. godine.

Putem suda tražili su ovrhu nad imovinom bivšeg poslodavca Auto-kluba Livno. Traže da se imovina proda da bi konačno uvezali radni staž i mogli otići u zasluženu mirovinu. Općinski sud u Livnu 2011. godine donosi Rješenje o izvršenju pravomoćne i izvršne presude ovog suda i omogućava prodaju nekretnine radi naplate 13.600 maraka na ime uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje. Međutim, tu su tek počeli problemi za bivše uposlenike Auto-kluba.

Prepreka na njihovom putu ka ostvarivanju zasluženog su Općina i Općinski sud Livno. Općina Livno tvrdi da je ona vlasnik objekta i nositelj prava korištenja na zemljištu oko objekta. Međutim, nakon šest sudskih presuda Županijskog i Općinskog suda Livno, početkom 2017. godine i Ustavni sud BiH odbio je zahtjev Općine i potvrdio pravo radnika na objekt. To Općini nije značilo ništa, kao ni Općinskom sudu.

Tako je sutkinja livanjskog Općinskog suda Sofija Vrdoljak u srpnju ove godine najavila da će, nakon povratka s godišnjeg odmora, “ponovo pozvati tražitelje ovrhe na uređenje prijedloga u odnosu na pravnog slijednika ili obustaviti postupak i ukinuti sve provedene radnje zbog nemogućnosti ovrhe”.

U razgovoru za Žurnal Vehbija Orman kaže da je ovaj sud glavni krivac zašto predmet traje ovako dugo, jer odbijaju izvršenje sudskih presuda.

“Kome je u interesu da se predmet odugovlači devet godina, mi imamo i presudu Ustavnog suda BiH, gdje jasno stoji da je presuda konačna, međutim sudac Sofija Vrdoljak traži da ponovo na sudu dokazujemo tko je nasljednik” – kaže Orman i dodaje da je ovo igra između Općinskog suda i Općine “jer ako nije zašto nam traže nakon toliko sudskih postupaka da dokazujemo ono što je već dokazano”.

Slučajno ili ne, sve dosadašnje presude sutkinje Vrdoljak, bile su u korist Općine Livno. O njihovoj kvaliteti govori i činjenica da su svaki put bile poništene od strane Županijskog suda u Livnu, ali i od Ustavnog suda BiH.

Poslovna zgrada bivšeg Auto-kluba nalazi se u centru Livna. Ima oko 1000 kvadrata građevinskog zemljišta.

Vehbija Orman kaže da je to atraktivno mjesto i da bi mnogi željeli to zemljište.

“Netko je najvjerojatnije zainteresiran za tu zgradu, pa zato ne daju da se proda. Čeka se taj netko, tko je ja ne znam” – kaže Orman.

Orman kaže da je Općina istu tu zgradu 20 godina iznamljivala i na njoj zarađivala, a pored toga sa računa Auto-kluba općina je uzela 240 tisuća njemačkih maraka i čitav vozni park. Orman kaže da su radnici spremni da im daju i zgradu samo da im uplate njihov zarađeni novac.

“Mi smo im poklanjali zgradu, da nam samo uplate bar radni staž jer 13 godina nismo imali ni plaće ni ništa, međutim ostali su gluhi na sve naše zahtjeve” – kaže Orman.

Općinski načelnik Luka Čelan (HDZ BiH) nije u vrijeme pripreme ovog teksta bio dostupan da odgovori na Žurnalova pitanja. Iz Općine su samo kratko rekli da je načelnik do daljnjeg na godišnjem odmoru. Na odmoru je bio i predsjednik Općinskog suda Niko Cvitanović.

Dok su načelnik i predsjednik suda na godišnjem odmoru, četiri radnika Auto-kluba o odmoru mogu samo sanjati. Čekaju početak novog sudskog spora za naplatu neisplaćenih plaća i doprinosa. Muharem Osmančaušević nije dočekao pravdu. Preminuo je…

Autor: Zurnal.info