Radnici HT-a Mostar 
u štrajku iako prosječna plaća iznosi 1700 KM

Sindikati HT-a Eronet, ali i BH Telecoma, započeli su jučer štrajk u kompaniji nakon što nisu uspjehom rezultirali pregovori o potpisivanju kolektivnoga ugovora između njih i Vlade Federacije BiH. Štrajk se događa u godini kada su prihodi HT-a Mostar samo u prvih pola godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pali za 3,4 milijuna maraka, ali i šest dana prije održavanja lokalnih izbora, piše Večernji list BiH.

U svojim dopisima obje strane, sindikati i Uprava, iznose posve različite tvrdnje. Sindikati HT-a Mostar tvrde da Vlada Federacije BiH i Uprava nisu htjeli potpisati novi kolektivni ugovor, dok pak vodstvo HT-a Mostar tvrdi drukčije navodeći da su sindikati odbijali njihove ponude. Sindikati bez odgovora Vladi “Nakon višemjesečnoga natezanja s Uredom premijera FBiH, Vladom Federacije BiH, kao i upravama, rezultat svega bio je da na svako rješenje koje ponude sindikati suprotna strana izmisli novi problem.

Vidjevši da razgovori neće dati željeni rezultat, sindikati su donijeli odluku o početku štrajka”, naveli su u dopisu sindikati. Odustali su, kako tvrde, od toga da štrajk organiziraju 26. listopada kako bi se pokušalo postupkom mirenja doći do rješenja. No, dodali su kako je Uprava HT-a najprije imenovala, a zatim povukla prijedlog miritelja, što je, po njihovu mišljenju, “bio jasan pokazatelj da je cilj odugovlačenje”. Dodaju kako čak vjeruju da postoji dogovor između Ureda premijera i dviju uprava da se ne postigne dogovor o novome kolektivnom ugovoru.

Na posljednjem sastanku, održanom prošloga tjedna, tvrde sindikati, čak je bilo predloženo da se razdvoje zahtjevi dvaju sindikata – BH Telecoma i HT-a Mostar zbog slabijih poslovnih rezultata ove godine u ovoj kompaniji. No, dogovor nije postignut, a sindikati sada sumnjaju da je nepostizanje dogovora o kolektivnom ugovoru povezano s privatizacijom BH Telecoma. Iz Uprave HT-a Mostar pak ustvrdili su posve suprotno navodeći da su se sindikati oglušili o prijedlog za zaključenjem kolektivnoga ugovora, kako je to svojom odlukom iz listopada zatražila Vlada Federacije BiH.

“Uprava JP-a HT-a d. d. Mostar ističe da je riječ o zaključku Vlade Federacije BiH, no iz sindikata su se potpuno oglušili na taj zahtjev, ne smatrajući potrebnim ni da se očituju o njemu, a kamoli da prihvate prijedlog”, navode u HT-u Mostar. Bez smanjenja prava Odgovaraju sindikatima da se nijedno pravo radnicima nije smanjilo iako je istekao raniji ugovor, a da su plaće dvostruko veće od prosjeka u Federaciji BiH. Doznaje se kako se radi o prosječnoj plaći u iznosu od čak 1700 maraka, koja se uopće nije reducirala unatoč tome što je kompanija poslovala s gubitkom.

Posebno problematičnim smatraju da se štrajk održava u vremenu epidemije koronavirusa smatrajući to ucjenom, ali i samo nekoliko dana prije izbora stavljajući ga i u kontekst kampanje. Zbog velikog broja osoba koje su pozitivne na koronavirus te organizacije posla uglavnom na daljinu, odnosno od kuće, mogao se čuti komentar i kako se radi o prvom “online” ili štrajku koji se vodi iz obiteljskih domova.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply