Radnik s Balkana opisao kako je raditi u Njemačkoj: Ako dođeš u 5.50 kasno je

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i nedostacima, zaradi i uvjetima rada. Većinom se o odlasku u ovu zemlju govorilo kao o “bijegu u bolji život”, ali je li to tako? Jedan internet korisnik s Balkana, točnije iz Srbije, godinama već živi u Njemačkoj.

On je otkrio kako zapravo izgleda realnost i vaša satnica kada ste zaposleni u njemačkoj tvornici piše Espreso. “S nepunih 20 godina otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoljetstvo je bilo s 21 godinu. Za par mjeseci sredim sve papire, i pronađem posao iz oglasa. Do tada sam malo radio na crno.

Teško mi je bilo ustati u 4.30 sati, ali sam se naviknuo. Radi se od 6.00 sati”, prepričava radnik. Napominje da ako se na posao dođe u 5.50 sati već je kasno. “Ne stigneš ništa, presvlačenje, kava itd. U 06.01 već se strojevi čuju kao da je 10.00 sati. Od 8.55 do 9.00 sati peru se ruke, a od 9.00 do 9.10 je doručak. Vrijeme za doručak pada na teret poslodavca. U 11.55 sati peru se ruke.

Od 12.00 do 12.30 sati je ručak. Tih pola sata odrađujemo. U tijeku rada nekada nema vremena niti vodu popiti, a ako želiš u toalet zovneš brigadira da te zamjeni (nije ograničeno koliko puta)”, napominje radnik. Tko se na takvu i sličnu disciplinu ne želi naviknuti, neka ostane u svojoj domovini.

“Uvjeti rada su odlični, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni rad se plaća i par dana prije se najavi i nije obvezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – nitko te u vezi posla ne uznemirava”, ispričao je radnik.

www.vecernji.ba