Raguž: HDZ će se u konačnici, ipak, dogovoriti s SDA

MOSTAR, 22. travnja (FENA) – Na nama iz BiH sada je odgovornost da zajedničkim snagama izgradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i po mjeri svakoga čovjeka, a ne po mjeri političkih elita ili onih koji žele nametanjem politika graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri samih sebe – istaknuo je to Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke nakon okruglog stola održanog u petak u Mostaru gdje su sudjelovali Europski konzervativci i reformisti (Klub zastupnika u Europskom parlamentu - ECR).

U prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine jučer je održan sastanak lidera stranaka koji čine “osmorku”.

Na sastanku je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat. Sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije s drugim strankama.

Na osnovi preliminarnih dogovora u petak, 25. studenog, u Parlamentu Bosne i Hercegovine sporazum će potpisati u ime “osmorke” Nermin Nikšić i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Neki pak nisu uvjereni u ovaj dogovor.

– Mislim da dogovor još nije službeno postignut, ovo što mediji objavljuju je još u nekoj fazi dogovaranja. Mislim da je ovo sve jedno bildanje mišića od strane HDZ-a BiH i dobivanje bolje i kvalitetnije pozicije u odnosu na pregovore s SDA. Oni će se u konačnici dogovoriti s SDA, bez obzira na sve pritiske i na sve razgovore s “osmorkom”. U slučaju da se dogodi dogovor HDZ-a i “osmorke”, to će najmanje biti programska koalicija, to će se sve ponovno svesti na matematiku i kadrovsku politiku. Tako da je to samo jedna varijacija na istu temu što se tiče boljitka žitelja i građana BiH, tu neće biti ničega novoga, ističe za O kanal Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke.

Dnevnik.ba