RASPAD ČOVIĆEVSKOG JEDINSTVA: Devedesetka istupa iz HNS-a?

Izvori bliski ovoj stranci tvrde kako je odluka o istupanju HDZ-a 1990. iz HNS-a već donesena u ovoj stranci, no u HDZ-u 1990. kažu kako Predsjedništvo nije donijelo takvu odluku, već će to učiniti Središnji odbor.

hdz

Predsjedništvo HDZ-a 1990. na posljednjoj sjednici održanoj prošlog petka u Livnu razgovaralo je o istupanju ove stranke iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a konačnu odluku o tome donijet će Središnji odbor stranke koji će biti održan 7. listopada ove godine, piše u Analiza dnevnog popisa.

Odluka u Središnjem odboru

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kaže da će sve važne odluke donijeti u Središnjem odboru, kao i daljnje uključivanje HDZ-a 1990. godine u HNS.
“Predsjedništvo nije donijelo takvu odluku. U Središnjem odboru odlučit ćemo o izborima, kao io strategiji političke aktivnosti HDZ-a 1990. godine “, kaže Cvitanović. Ipak, priznaje da ima puno razmišljanja u stranci u tom smjeru.

“To je odluka koja zahtijeva hladnu glavu”, dodaje Cvitanović.

Predsjednik Centralnog odbora HDZ-a 1990. Nediljko Rimac otvoreno kaže da više ne vidi razlog da je HDZ 1990. godine bio dio HNS-a.

Rimac potvrđuje da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva raspravljano o ovoj temi i kako je raspoloženje u stranci takvo da će se održati.

“HNS nije ono što bi trebalo biti, ali je sredstvo HDZ BiH da ugasi sve ostale stranke. Ne vidimo razlog boravka u HNS-u “, rekao je Rimac.

Dodao je kako je odlučeno razmotriti ovo pitanje na drugom zasjedanju Predsjedništva stranke, a potom ga dostaviti na razmatranje Središnjem odboru, koji će donijeti konačnu odluku.

“Sve što je HDZ predložio 1990. godine HNS-u nije prošao. Nijedan od naših prijedloga ne može proći. Naš predsjednik ne može biti predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, već je to Božo Ljubić, čovjek bez morala i karaktera koji bi prelaziti Rubikon i ratuje s tuđom djecom, a svoju je smjestio u sigurne fotelje i sigurne europske destinacije “, kaže Rimac.

Kaže da je ogorčen zbog cijele situacije i da je također poslao sina u Njemačku.

“Nitko drugi ne može čekati na izbore i rušiti pada”, rekao je predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990. godine.
Rimac je jedan od vodećih HDZ-ovih čelnika 1990. godine, a prema njegovim izjavama ta stranka samostalno je na izborima 2018. godine samostalno, kao glavni konkurent HDZ BiH.

Pojavljuju se na izborima

Gotovo sve strane s hrvatskim znakom djeluju u okviru HNS-a čiji je rad ponovno aktiviran 2011. godine nakon tzv. “Platforma” je formirala vladu u Federaciji BiH bez HDZ-a.

Tada je vlada u FBiH donijela SDP, SDA, HSP i Narodna stranka s radom na poboljšanju. U to je vrijeme HDZ okupio sve hrvatske stranke u HNS-u kao odgovor na protjerivanje izborne volje hrvatskog naroda kako bi zajednički stvorio nacionalnu politiku i davao zajednički odgovor.

Zanimljivo je da je jučer HSP potpisala sporazum o suradnji s HDZ BiH kako bi zajednički riješio ravnopravnost Hrvata.

HDZ 1990. Međutim, 2014. napuštao je sam na općim izborima. Na posljednjim lokalnim izborima dogovoren je zajednički nastup u općinama u kojima Hrvati nisu bili u većini, ali su svi zajednički kandidati dobili HDZ BiH, navodi Dnevni List.

https://www.slobodna-bosna.ba