Ratni zapovjednici spriječili dolazak Čovića u Knin, u suprotnom bio bi izviždan?

čović

“Šta će on i njegovi u Kninu kada tamo nemaju nikoga svoga? Nemaju ništa s ‘Olujom’. U Kninu su skoro svi ratni zapovjednici tamo im nije mjesto”, samo su neki od izjava koje su kratko dali za Dnevni list pojedini najviši i visoki časnici HVO-a i HV-a na sami spomen dolaska predsjednika HDZ-a BiH u Knin.

Ovogodišnje svečano obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” prošlo je bez člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva dr. Dragana Čovića. On ni ove godine, kao i prošle, nije s visokim izaslanstvom HDZ-a BiH ili HNS-a, nazočio u svečanoj proslavi.

“Čović bi bio izviždan kao nikad prije”?
Na upit Dnevnog lista Uredu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović čeka se odgovor je li Čović službeno pozvan na svečanost ili kao član Predsjednišva BiH ili kao predsjednik “sestrinske stranke”, u kuloarima već bruje informacije kako nitko iz ove stranke nije niti pozvan. Druge informacije govore da je bio pozvan no da je imao informacije da bi najvjerojatnije sa svojim izaslanstvom bio izviždan.

“Šta će on i njegovi u Kninu kada tamo nemaju nikoga svoga? Nemaju ništa s ‘Olujom’. U Kninu su skoro svi ratni zapovjednici tamo im nije mjesto”, samo su neki od izjava koje su kratko dali za Dnevni list pojedini najviši i visoki časnici HVO-a i HV-a na sami spomen dolaska predsjednika HDZ-a BiH u Knin.

“Ratni zapovjednici imaju autoritet i ovi se boje doći jer bi bili izviždani kao nikada prije”, zaključak je jednog od njihovih komentara ali i odgovor da su u Čovićevom nedolasku “imali prste” upravo oni.

No, unatoč što je sutradan predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, nazočio svečanosti Sinjske alke, nedolazak u Knin pokazatelj je i nedvojbenog autoriteta kojeg još uvijek imaju nekadašnji najviši vojni hrvatski zapovjednici kojih je većina okupljena u Hrvatskom generalskom zboru.

“Hrvatska ne pere ruke od HVO-a”
Nedolazak predsjednika najjače hrvatske stranke, koja je s partnerima na vlasti kako u Federaciji, tako i na državnoj razini u Vijeću ministara, pobudilo je veliku radoznalost javnosti, posebice hrvatske, jer se već krenulo s nagađanjima kako “Hrvatska ponovno ‘pere ruke’ od HVO-a i Hrvata u BiH”.

Međutim, okolnosti su znatno drukčije jer za nedolazak člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, kao i njegovih najbližih suradnika na proslavu obljetnice ‘Oluje’, za ‘košaricu’ za Knin, Čović može “zahvaliti” ratnim zapovjednicima koji su redom bili protiv njegovog dolaska u grad kralja Zvonimira, ali i političkom i privatnom prijateljstvu s kontroverznim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je u Novom Sadu ‘Oluju’ nazvao zločinačkom te izrekao iznimno huškački govor protiv Hrvata i Bošnjaka.

U Kninu je zamijećena samo nazočnost dr. Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a, dok je ispred HDZ 1990 obilježavanju nazočio član Predsjedništva te stranke Vinko Marić.

(Izvor: Dnevni list)