Razgovarali smo sa: Antonio Barać

Antonio Barać iz Livna pobjednik je biciklističke utrke … Antonio Barać dominirao cijelom utrkom … nova pobjeda za Baraća … bili su reki od naslova kada smo ukucali u Google tražilicu njegovo ime.

Za Antonia je protekla 2018. godina bila posljednja u UCI kampu, a do nas posljednje vrijeme nisu dolazile informacije o tom sportašu koji nam dolazi iz Livna. redovno viđamo slike sa trening vožnji koje traju i po 5-6 sati, al konkretnih informacija nismo imali.

​Stoga, odlučili smo ga kontaktirati, naći se sa njim i porazgovarati o svemu pomalo, a zanimalo nas je puno toga…

BM: Pozdrav Antonio, prije svega želim da ti se zahvalim za odvojeno vrijeme, kako bismo našim čitateljima objasnili tvoje planove za novu sezonu. Gdje je danas Antonio?

Antonio: Veliki pozdrav svim čitateljima Bikemagazina. Antonio je trenutno na lokaciji Livno – Makarska, spremam se za nadolazeću sezonu koja počinje već za 20 dana.

Protekla sezona je bila posljednja za tebe u UCI kampu?

Moja prošla godina je bila posljednja u kampu, imao sam priliku i ove godine da odem u kamp, ali sam odbio tu ponudu. Učinio sam to iz razloga, jer smatram da sam proveo puno vremena u UCI kampu i vjerujem da više ne bi mogao napredovati tamo i da sam izvukao maksimum od UCI kampa. Da bi napredovali često morate raditi stvari drugačije.

U UCI-evom kampu si proveo par godina, što je za tebe to vrijeme značilo? Što su ti donijele?

U UCI kampu sam proveo čak i četiri sezone. Zaradio sam iskustvo koje na ovim predjelima ne možete steći. Imao sam priliku voziti velike U23 utrke kao što su Tour L’Avenir (Tour d France za mlade), Paris Roubaix, Tour de Flanders … sve su to velike trke u kojima se možete razviti kao vozač. Jako sam zahvalan na prilici što sam mogao biti dio kampa, ali mislim da sam napredovao do jedne razine i da sam ostao u kampu mislim da bi i dalje bio na toj razini.

Evo spomenuli smo neke od utrka, na koliko si utrka nastupio i koji su za tebe značajniji rezultati koje si postigao?

Kao što sam već spomenuo, nastupio sam na mnogo utrka mislim da je najbolji rezultat bio šesto mjesto na utrci Tour de Bretagne koja jedna od prestižnih utrka u Francuskoj. Uspjeh bi bio još i bolji da jednu etapu nisam imao mehaničkih problema, sigurno bih završio u top 5 generalno, a to je rezultat koji vas vodi u profesionalne vode. No ja ne volim spominjati izraz ”da je bilo”, jednostavno je tako moralo biti.

Kad kažemo da si iskusniji vozač, o kolikom iskustvu govorimo?

U zadnje četiri godine sam imao po sezoni preko 50 startova na utrkama i skoro svake godine sam dolazio u brojke od preko 20 tisuća kilometara, mislim da je moje tijelo i moj um spremno za ostvarivanje velikih rezultata na nadolazećim utrkama.

Po tvojoj slobodnoj procjeni koliko je bitan odlazak u UCI školu biciklizma?

Mislim da je bio jako bitan, jer bez odlaska u kamp vjerojatno se ne bi ni bavio cestovnim biciklizmu otvorio mi je neke nove životne puteve i mislim da ne bi bio tu gdje sam sada da nije bio kampa.

Koji je tvoj trenutni ranking na UCI ljestvici?

Mislim da ide i preko 1000. Nisam nastupao na mnogim UCI utrkama na kojima se lako dolazi do bodova, većinom sam vozio utrke s jako velikom konkurencijom druge kategorije koje zbog financijskih razloga su imale manje UCI kategorije. Ali UCI bodovi bi trebali biti jako važni od ove godine zbog nadolazeće Olimpijade u Tokiju i iskreno se nadam da će ih i biti.

Da li je bilo konkretnih ponuda i testiranja do Pro timova dok si bio u kampu?

Imao sam jednu odličnu ponudu koja se ugasila do samog trena potpisivanja ugovora tako da sam upao u probleme na samom početku sezone. Ali evo uz malo sreće na kraju sam našao mjesto u Meridijani.

Da se malo vratimo u našu regiju. Antonio je rodom iz Livna i tvoj prvi nastupi su bili za BiH reprezentaciju. Danas si se skrasio u Hrvatskoj, a nas zanima koliko bolje uvjete imaš u HR reprezentaciji i općenito u HBS-u. Što je to što te privuklo u HR?

Mislim da je BS-BiH je jako svjestan potencijala vozača, ali to ne znaju iskoristiti. Ne znam da li je to iz financijskih ili političkih razloga, ali mislim da Savez ne radi dobro. U HBS-u su me prihvatili odlično, imamo jako dobre uvjete i izbornika Vinka Polončića koji se bori da imamo što kvalitetniji program i što kvalitetniju pripremu za utrke. Prije sam se bavio nogometom i oduvijek sam sanjao da igram na Svjetskom prvenstvu u kockastom dresu, danas se to i ostvaruje, ali na malo drugačiji način sa šahovnicom na prsima i na dva kotača.

Na društvenim mrežama smo primjetili da si bio u Istri na pripremama?

Da bio sam na pripremama sa U23 reprezentacijom Hrvatske. To je bio jedan mali team building. Većina vozača isto vozi za Meridijanu, tako da ćemo spremni dočekati novu sezonu.

Kad već spominjemo tim i ekipu, mogli smo primjetiti da si trenutno registriran kao član ekipe Meridiana Kamen. Kako je do toga došlo?

Isto sam ranije spomenuo, da sam bio u velikim problemima nakon što me jedan tim zbog komplikacija u zadnji tren ostavio bez ugovora. Tada sam kontaktirao Vinka Polončića koji mi je otvorio mjesto u Meridijani Kamen na čemu sam mu zahvalan.

Kakvi su uvijeti u novom timu i koliko si se snašao u relativno novoj okolini?
Za par dana putujemo u Italiju na pripreme prije početka prvih utrka, gdje ćemo doznati više detalja, te upoznati ostali dio vozača iz tima, kao i osoblja tima.

Tvoji planovi za 2019. sezonu? Koje su neke od prvih utrka na kojim ćeš nastupiti?
Pokušat ću što bolje otvoriti ovu novu godinu. Startamo 24. veljače na utrci Slovenska Istra u Izoli i poslije nje vozimo već popularne utrke u Istri. Nakon toga slijedi Tour of Croatia i mnoge druge utrke u kalendaru UCI Europe toura.

Pogled u budućnost. Kada kažemo budućnost, na što prvo pomisliš? Kako ti zamišljaš tu neku bližu budućnost?

Biti ću iskren, mislim da ima šanse da jednog dana vozim World Tour, čeka me još mnogo rada i muke, ali nadam se da ću jednog dana odvoziti onaj pravi Tour de France.

Poruka za kraj?

Želio bi se zahvaliti Bikemagazinu u koji me prati još od mojih samih početaka bavljenja ovim sportom. Svim čitateljima želim mnogo kilometara u ovoj godini pa makar to bilo i na trenažeru u ovim hladnim zimskim danima. Uživajte na svojim pedalama 🙂

Mi ti svakako želimo puno sreće u novoj sezoni, kao i cijelom tvom timu BK Meridiana Kamen.

http://bikemagazin.info/