RAZOČARAN SE VRATIO IZ NJEMAČKE: “Živiš od ponedeljka do petka, dođeš kući i opet na posao”

Na autobuskoj stanici u Tomislavgradu nalazi se spomenik gastarbajterima. Tako počinje video o mladom Marku Bagariću. Marko se, kao i mnogu njegovi vršnjaci, nakon završene srednje škole zaputio trbuhom za kruhom.

njemacka

Nakon pola godine boravka u Munchenu, Marko shvata da ondje za njega nema sreće, i vraća se u Tomislavgrad.

“Živiš radni tjedan  od ponedjeljka do petka asociran samo na rad, na dolazak kući, na spavanje i na buđenje, i opet na isti posao. Petak i subotu i nedjelju izlaziš. Ali živiš od plaće do plaće”, razočarano je za “Deutche Welle” ispričao Marko.

Međutim, neke stvari su mu se ipak svidjele: “S 20 godina svak’ te smatra ozbiljnim, nitko ne žuga ako radiš svoj posao kako treba.”

Mladi Marko je u potrazi za srećom Munchenu u šest mjeseci promijenio šest poslova.

“Uvijek sam razmišljao o povratku, na šetnje s psom, vidit’ svoju raju, da mogu s njima popiti kavu. Nije me zanimalo ništa čime bih sebe formirao, a bio prazan iznutra”, shvatio je.

Nakon iskustva u Njemačkoj, Marko zaključuje: “Ovdje imam dobrog oca, i djeda. Imam sve ‘vamo, mogu i ‘vamo nešto ostvarit. Tu sam se rodio, mislim da ne trebam više govorit zašto sam se vratio. Ostajem u BiH, formirat ću se ko osoba, studirat, radit, šta ja znam, zadovoljan sam životom kojim vodim”.

http://tv-download.dw.com/dwtv_video/flv/vdt_bs/2017/bbos171106_001_gastarbeiteri_01g_sd_avc.mp4?_=1

Haber.ba