Razvit ćemo decentralizirani sustav u Livnu, Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli i Mostaru

komunalno

 

Vrlo važnu oblast zaštite životne sredine treba jačati i razvijati jer dobrim upravljanjem i investicijama u sustave upravljanja otpadom može donijeti velike beneficije za cjelokupnu društvenu zajednicu kao što je primjerice dobivanje alternativnog goriva, rečeno je na ovogodišnjem sajmu RENEXPO gdje su se okupili brojni stručnjaci iz ove oblasti, piše ABCportal.info.

Sarajevska tvrtka Enova posljednjih godina implementira projekte upravljanja otpadom širom Bosne i Hercegovine. Prema nekim informacijama ova tvrtka je uradila preko 40 projekata u oblasti sanacije deponija komunalnog otpada kao i projekata prilagođavanja regionalnom konceptu odlaganja. Tvrtka je sada u fazi izrade studija izvodljivosti za šest većih centara za upravljanje otpadom u FBiH.

Navedena regionalna postrojenja za upravljanje otpadom u FBiH radilo bi po principu mehaničko-biološke obrade otpada (tzv. MBO postrojenja). U njih bi stizao recikliran otpad sa lokalnog nivoa i dalje, njegovom preradom, proizvelo bi se gorivo. Takvo gorivo (RDF) nastalo iz obrade otpada ima svoju primjenu u industriji a koje određeni bh privredni subjekti trenutno moraju uvoziti iz zemalja Europske unije. Ne treba zanemariti činjenicu kako bi takvo gorivo doprinosilo očuvanju okoliša jer je ekološki prihvatljivije a energetski čak i bolje od uglja.

Koncept upravljanja komunalnim otpadom na šest regionalnih postrojenja je dio usvojene Strategije aproksimacije u oblasti zaštite životne sredine, na bazi direktiva EU, a koju je ove godine usvojilo Vijeće ministara BiH.

Prva faza studije koju radi ova sarajevska tvrtka definirala je lokacije budućih postrojenja. Rješenja moraju biti najoptimalnija i iznjedrena su iz informacija kao što su broj stanovnika, kao i podatke o količini otpada te udaljenost pojedinih lokalnih zajednica od lokacije budućih postrojenja. Tako se došlo do zaključka da bi takve decentralizirane sustave najbolje bilo razvijati u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle, Mostara i Livna jer tamo već postoje regionalne deponije otpada ali bez nekih važnih elemenata u procesu upravljanja otpadom.

Iako su zemlje razvijenog svijeta već odavno shvatile da je otpad odnosno pravilno upravljanje istim veliki gospodarski potencijal koji su uz naravno potrebne investicije i ulaganja već odavno i implementiran, BiH je tek na samom početku ovog ‘posla’. Vidjet ćemo jesu li bh vlasti shvatile važnost pravilnog gospodarenja otpadom, te jesu li spremne učiniti sve kako bi ovih šest regionalnih centara postala mjesta koja bi od otpada pravila novac ili nekakvo alternativno gorivo, svejedno. Sve u svemu pravi projekt koji može pametno biti doveden do kraja ili će kao i mnogi drugi završiti u ladicama s mnogim drugim nikad završenim projektima u ovoj zemlji, piše ABCportal.info.

https://www.abcportal.info