Rizik za cijeli svijet: WHO upozorava na novi virus, evo koji su simptomi i kako se prenosi

WHO je zabrinut jer je u Kongu prvi put otkriven spolni prijenos soja virusa Mpox koji tamo prevladava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila uzbunu zbog velike epidemije Mpoxa (prije poznatije kao majmunske boginje) u Demokratskoj Republici Kongo i širom svijeta.

Kako je UN-ova organizacija objavila u Ženevi 15. prosinca, više od 13 tisuća sumnjivih slučajeva i više od 600 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću, prethodno nazvanom majmunske boginje, pojavilo se u Kongu od siječnja do sredine studenog ove godine, prenosi N1.

“Epidemija predstavlja rizik za ljude u DR Kongu, susjednim zemljama i diljem svijeta”, rekla je stručnjakinja WHO-a Rosamund Lewis.

WHO radi s vlastima u Kongu na proširenju kapaciteta testiranja i dopremanju cjepiva u zemlju, prenosi Fenix magazin.

Prema riječima Rosamund Lewis, sve veće širenje bolesti u Kongu povezano je sa seksualnim radom. Zbog brojnih graničnih prijelaza između Konga i susjednih zemalja, dolazi do regionalnog širenja virusne bolesti. WHO je zabrinut jer je u Kongu prvi put otkriven spolni prijenos soja virusa Mpox koji tamo prevladava.

Drugi soj virusa proširio se u mnogim zemljama od svibnja 2022., prvenstveno putem seksualnog kontakta. U Njemačkoj je također bilo tisuće slučajeva. WHO je proglasio međunarodnu izvanrednu zdravstvenu uzbunu, koja je ukinuta prošlog svibnja.

Mpox virusi (prije zvani majmunske boginje) prenose se bliskim fizičkim kontaktom. Najuočljiviji simptom bolesti su mjehurići i papule na koži.

Večernji.ba