Roboti će zamijeniti 75 milijuna radnih mjesta, prvi na udaru računovođe, tajnice, poštari…

Roboti i algoritmi preuzet će tržite rada do 2025. godine i uzrokovati gubitak čak 75 milijuna radnih mjesta diljem svijeta, prognoze su novog istraživanja švicarske neprofitne organizacije Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum), piše Jutarnji list.

Do 2022. godine zbog “pametnih robota” bez posla će, u najvećoj mjeri, ostati službenici koji unose podatke, računovođe, knjigovođe, tajnice, radnici u tvorničkim pogonima, zaposlenici službi za korisnike, revizori i zaposlenici pošte, stoji u švicarskom istraživanju provedenom u 20 različitih zemalja, 12 industrija i na uzorku od 15 milijuna zaposlenika.

Potkrepljuju te prognoze strahove velike većine radnika koji ionako strepe od “robotske ekonomije”. No, kažu Švicarci, digitalna revolucija također će i stvoriti nova radna mjesta. U narednih pet godina čak 58 milijuna novih radnih mjesta otvorit će se za zanimanja koja su trenutno malo poznata, a neka čak uopće ne postoje. Najtraženiji bit će analitičari podataka, specijalisti za umjetnu inteligenciju, programeri, stručnjaci za marketing, kao i stručnjaci za Big Data i digitalnu transformaciju.

– To je poziv na akciju za vlade, tvrtke, nastavnike i pojedince kako bi čim prije stvorili novu poslovnu budućnost – kazao je Klaus Schwab, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma komentirajući podatke istraživanja. Ako se odmah ne krene s obukom i prekvalifikacijom radnika za radna mjesta budućnosti, kaže Schwab, digitalni bi obrat mogao utjecati na plaće, životni standard i produbiti svjetske nejednakosti.

Kako do toga ne bi došlo, tvrde Švicarci, svaka industrija mora napraviti projekcije očekivanja za kojim će poslovima u pojedinom sektoru rasti potražnja, a za kojim padati. Slično su rješenje već pronašle talijanske automobilske tvrtke poput Ferrarija, Maseratija i Lamborghinija. Još 2013. godine pokrenuli su programe treninga u kojem su zaposlenike s trake educirali u poslovima obrade karbonskih vlakana, aerodinamici, dizajnu šasija i analizu performansi automobila, pretpostavljajući da će taj set vještina biti potreban u budućnosti.

Također, pomoć mora doći i od političkih aktera. Naime, 70 posto radnika u budućnosti nove radne uloge morat će tražiti u drugim industrijama. Edukacija za takvu profesionalnu transformaciju, kažu istraživači ekonomskog foruma, mogla bi trajati i više od dvije godine. Tu će političke strategije zapošljavanja morati razmotriti razvoj poslovnih centara, zajamčenog dohotka i novih zakona o radu online kako bi ublažili prijelazno razdoblje.

Dnevnik.ba