Rođen je u Livnu, kao dijete je odselio u Njemačku, a sada u Hrvatskoj gradi kampus za 2000 radnika: donosimo detalje iz života Mate Rimca, mladog poduzetnika koji je oduševio svjetsku autoindustriju

Mnogo je onih koji su donedavno tvrdili kako je Mate Rimac samo izvanserijski prodavač magle i osoba koja naprosto ima dovoljno novca da svoje auto-fantazije sastavi na naručenoj kit-car konstrukciji, glamurozno ih dizajnira, zapakira i izmami svjetla reflektora. U zadnje vrijeme i ti se kritičari sve slabije čuju, čini se da i oni postaju svjesni kako je Rimac sa svojom tvrtkom uspio ostvariti čudo koje se rijetko događa baš kao i polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva.

“Rimac Automobili”, tvrtka koja je osnovana prije deset godina, danas zapošljava 500 ljudi, mahom inženjera i programera. I na toj brojci ne misle stati, grade kampus za 2000 zaposlenika. Tijekom deset godina 140 milijuna eura je investirano u kapital, što iznosi više nego sve hrvatske tehnološke startup tvrtke zajedno. Jedan od Rimčevih investitora je Porsche, a od jučer i Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation koji su u firmu uložili 80 milijuna eura.

O kakvom se partnerstvu radi dovoljno je reći da Hyundai ima 250 milijardi dolara prihoda, što je četiri puta više od hrvatskog BDP-a. Ta je tvrtka, dakle, četiri puta snažnija od cijelog hrvatskog gospodarstva.

IT stručnjak i komunikacijski savjetnik Marko Rakar ne dvoji oko toga da je Mate Rimac uspio napraviti izniman industrijski pothvat.

– Poput Elona Muska pozornost svijeta Rimac je na sebe skrenuo sa svojim super električnim automobilima, no pravi fokus njegove djelatnosti je razvoj komponenata koji se ugrađuju u električne automobile. Pronašao je optimalnu nišu u kojoj se može ravnopravno razvijati i konkurirati neusporedivo većim kompanijama od sebe. Hrvatska, barem u ovome trenu, ne može konkurirati u proizvodnji automobila jer uz rijetke izuzetke nismo u stanju pružiti niti logistiku nužnu za ozbiljnu automobilsku proizvodnju, ali smo zato apsolutno u stanju raditi razvoj i komponente za pojedine dijelove automobila.

Mate Rimac potpisao ugovor o suradnji s dva giganta automobilske industrije: Hyundai i Kia ulažu 600 milijuna kuna u njegovu kompaniju! Otkrili su i kakva će vozila zajedno razvijati

Nije stoga osobito iznenađenje da u tehnološkoj u utrci u kojoj su i najveći krenuli s iste startne pozicije, da su mnogi shvatili potencijal i kreativnost koju je Mate Rimac unio u razvoj električnih automobila. Ovdje nije za priznati i nakloniti se hrabrosti, da ne kažem “bezobrazluku” da se krene natjecati s najvećima, nego se još više treba diviti činjenici da su velike kompanije poput Porschea, a sada i Hyundai i Kia prepoznali i svojim ugovorima potvrdili vrijednost tog novo stvorenog znanja.

Mate Rimac je, kao uostalom i mnogi Hrvati prije njega, pokazao da se može krenuti od nule i stvoriti svjetski uspjeh – kaže Rakar.

Mate Rimac rođen je 1988. godine u Livnu kao najstarije od troje djece Zdenke i Ivana Rimca. Dok je još bio dijete, njegova se obitelj odselila u Frankfurt. Otac Ivan, radio je građevinske poslove na baušteli dok nije pokrenuo vlastiti biznis, a majka Zdenka bila je spremačica u hotelima. Kad se rodila Matina sestra, majka je dala otkaz i nastavila se kao kućanica brinuti o obitelji.

Rimčevi su se iz Njemačke vratili prije 18 godina. Skrasili su se u pitomom gradiću blizu Zagreba Samoboru. Roditelji su u Samoboru izgradili obiteljsku kuću, otac Ivan otvorio je građevinsku tvrtku, a Mate krenuo u šesti razred. Matin otac osnovao je tvrtku RIMC koja je gradila objekte velikih trgovačkih centara. Sredinom 2000-ih, firma je imala prihode veće od 40 milijuna eura i u hrvatskom graditeljstvu je bila na visokom 11. mjestu. Mate Rimac ne jede ni meso ni ribu, a da se ne bavi automobilima njegova druga opcija bio bi biznis proizvodnje organske hrane.

Prema vlastitim tvrdnjama bio je prosječan, pa čak i ispodprosječan učenik u školi. U Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru upisao je četverogodišnji program tehničara za mehatroniku, koji objedinjuje računarstvo, strojarstvo i elektrotehniku.
Profesor u školi mu je bio i današnji gradonačelnik Samobora i HSS-ov saborski zastupnik Krešo Beljak. Predavao mu je geografiju.

– Sjećam ga se, naravno – kazao nam je Beljak koji ne krije da je zadivljen svime onime što Rimac danas postiže.

– Bio je pristojan i uzoran učenik, možda malo samozatajan, a takav je i danas. Pretenciozno bi bilo reći da se već u srednjoj školi vidjelo da će napraviti velike stvari, ali njegova upornost i kreativnost je već tada značajno dolazila do izražaja. Veličinu je pokazivao i u tome što se nikada nije odvajao od ostalih učenika niti je davao do znanja da je netko “bolji” od ostalih. Iz geografije je imao odličan, ostalih ocjena se ne sjećam – ispričao nam je Beljak.

Matu je zanimala elektronika i automobili, a to je u srednjoj školi primijetio njegov profesor Ivan Vlainić koji ga je poslao na županijsko i državno natjecanje iz elektrotehnike gdje je Mate osvojio prva mjesta. Kasnije je na prestižnim natjecanjima inovatora u Belgiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i Švicarskoj redom osvajao zlatna i srebrna odličja. U trećem razredu srednje škole napravio je i svoj prvi izum – rukavicu s funkcijama miša za računala i tipkovnice. Objasnio je kasnije kako mu je dojadilo stalno šetati do računala kad je htio nešto napisati ili promijeniti.

U priču s električnim automobilima Rimac je krenuo preradom vlastitog starog BMW-a u električni automobil s kojim je želio na utrkama pobjeđivati benzinske konkurente.

Lani je uz video objavu na Facebooku prve testne vožnje preuređenog BMW-a iz 2010., napisao:

– Prva testna vožnja prije osam godina. Sagrađen u sićušnoj garaži bez grijanja za vrijeme smrzavajuće zime. Naravno da je bio drift. Toliko o ‘iznenadnom’ uspjehu – prošlo je gotovo desetljeće. Ali, još uvijek je dug put – napisao je tada Rimac odgovarajući kritičarima.

Sa svojim BMW-om je sudjelovao na street race utrkama i na svakoj od njih popravljao slabe točke automobila. Nije bio zadovoljan kupljenim dijelovima pa je počeo raditi vlastite baterijske sustave i elektroniku. Prije deset godina njegov električni BMW na utrci je pobijedio benzinsku konkurenciju, a godinu dana kasnije je skinuo pet Guinessovih rekorda za ubrzanje električnih automobila. Do tada je sve bio hobi, a nakon toga je krenuo biznis.

Roditelji su na sve to gledali kao na mladenački hir, a sve se preokrenulo 2010., kad se za Matin automobil zainteresirala bogata kraljevska obitelj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Rimac je primio poziv od predstavnika kraljevske obitelji iz Abu Dhabija. Tražio je zanimljive projekte u koje bi obitelj mogla investirati i zanimao se za Rimčev rad.

– Pitao me čime se mogu predstaviti potencijalnim investitorima. U tom trenutku nisam imao ništa, pa sam počeo manijakalno raditi na brošuri svog električnog superautomobila Concept One – priznao je prije nekoliko godina Rimac u razgovoru za europski portal Whiteboard. Predstavnik kraljevske obitelji nazvao ga je za dva dana.

– Želimo naručiti dva automobila – rekao mu je, na što se Rimac nasmijao i odgovorio da nema problema, ali da isporuku očekuje za otprilike desetak godina jer nije imao novca. Upitali su ga tad koliko novca treba da završi posao. Rimac veli da mu se tad upalila lampica da je njegov posao ozbiljan i potencijalno isplativ. No, partneri su tražili da se posao prebaci u Ujedinjene Arapske emirate, što Rimac nije želio. Dogovor se izjalovio, a u pomoć je uskočio otac. Danas kao što se vidi nema problema s investitorima, nego ih može birati.

Mate Rimac ekskluzivno za ‘Slobodnu Dalmaciju’: Svi nas hvale, čak i Slovenci koji govore da nam država treba dati veću podršku!’

Upravo zbog toga što je otac odriješio kesu i dao mu poslovni zalet mnogi omalovažavaju Rimčev uspjeh. Tumače kako postoje brojni entuzijasti koji u vlastitoj radinosti rastavljaju i sastavljaju razna vozila, ali nemaju priliku ni pomisliti na otvaranje poduzeća jer nemaju bogatog oca u pozadini koji će financirati njihove hireve. Rimac pak tvrdi kako je ocu vratio svaku posuđenu lipu.

– Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune – ispričao je Rimac svojedobno u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”.
Uskok je Rimčevog oca Ivana teretio da je bio uključen u malverzacije sa zemljištima u Općini Sibinj nedaleko Slavonskog Broda.

On je bio i u pritvoru, a branio se da je sve radio u skladu s natječajem, za koji je USKOK tvrdio da je bio fiktivan. Osječki Županijski sud Ivana Rimca je 2017., oslobodio optužbi, a krivim je proglasio bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu drugih okrivljenika.

– Radim od osam do 23 sata navečer. Poslije posla pogledam neki film ili, češće, epizodu Top Geara. Nemam vremena za sebe, jer mi to ne treba, opsjednut sam ovime što radim – izjavio je prije dvije godine. O Rimcu ne pišu samo hrvatski mediji. Posljednjih se godina nametnuo kao jedan od rijetkih mladih hrvatskih poduzetnika koji je je oduševio svjetsku autoindustriju.

CNN je o njemu snimio reportažu, američki tehnološki magazin Wired objavio je priču, a ugledni Bloomberg – specijaliziran za vijesti iz poslovnog svijeta – uvrstio ga je na svoje liste osoba i događaja koji su obilježili godinu.

https://www.slobodnadalmacija.hr