RUNIĆ: Vlada HBŽ nema novca za Titovu pećinu, a ima za franjevačke muzeje / VIDEO

DRVAR, 8. travnja /SRNA/ – Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla je danas da Vlada Hercegbosanske županije nije dala financijsku podršku Spomen-kompleksu “25. maj 1944”, dok financira franjevačke muzeje u Livnu i Tomislavgradu.

Runićeva je apelirala da sve strukture vlasti u BiH pomognu općini Drvar u sanaciji Titove pećine kako bi se njenim radom vratila posjeta turista u Drvar, jer su se županijske vlasti oglušile na gorući problem općine koja je u vrlo teškoj financijskoj situaciji.

Ona je rekla da, za sada, Vlada HBŽ-a nije odgovorila na zahtjev za financijsku pomoć u sanaciji Titove pećine, koja je zatvorena zbog odrona koji je uništio baraku.

“Jednostavno vlasti su se oglušile na gorući problem u općini Drvar. Titova pećina je povijesni i kulturni spomenik za koji je čuo cijeli svijet. Ona je dio povijesti našeg naroda”, istakla je Runićeva.

Ona je dodala da Vlada HBŽ-a nije dala financijsku podršku Spomen-kompleksu “25. maj 1944”, iako su više puta slali zahtjeve da bude uvršten u proračun HBŽ.

“Važno je spomenuti činjenicu da je Vlada HBŽ 2016. godine usvojila odluku o financijskoj podršci Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno i franjevačkom muzeju `Fra Jozo Križić` Tomislavgrad. Na osnovu te odluke odobreno je 150.000 KM”, rekla je Runićeva.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks “25. maj” godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

                                          Načelnica Drvara Dušica Runić