Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj

Njemački list Die Welt piše kako Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj, te kako računa na Srbiju i Republiku Srpsku.

Prema pisanju njemačkog Die Welt, NATO računa, prije svega, na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, a Rusija se koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu u RS, a opcija razmjene teritorija, koja bi dovela do podjele BiH, i dalje postoji, prenosi Deutsche Welle.

– Borbena gotovost Srbije je ojačana, izjavio je predsjednik Aleksadar Vučić opisujući isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i moderniziranih tenkova T-72 iz Rusije. – Vijest vraća u fokus težnje Srbije da modernizira svoju vojsku i, osim toga, izgradi vlastitu funkcionalnu industriju oružja – piše o tome njemački list “Die Welt”. – To je potencijalno eksplozivno, jer se Srbija oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala da oružanim nasiljem proširi svoju zonu utjecaja – piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik “Die Welta” iz Budimpešte.

Kalnoki navodi u tekstu da je Srbija „pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u bosanskom ratu pomagala tamošnjim Srbima”. – Kad se to zna, posebno prijeteće zvuči najava Vlade Srbije da će, u slučaju nužde, napasti Kosovo ako ta zemlja stvori vlastitu armiju – piše u članku čiji autor navodi da je parlament u Prištini u prosincu donio odluku o formiranju vojske „između ostalog i zato što se Srbija naoružava”. NATO jača, Rusija parira – To je dio općeg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Europi. Posebno nove članice Europske unije, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano moderniziraju svoje zastarjeli arsenali iz sovjetskih vremena – piše Kalnoki i posebno ističe primjer Poljske.

Naime, Poljska je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od rijetkih članica NATO-a koja izdvaja zacrtanih dva posto BDP-a za obranu. – Varšava čak želi da do 2030. premaši ovu vrijednost i izdvoji 2,5 posto BDP-a za naoružanje, posebno za supermoderne i superskupe američke avione F-35 sa stealth tehnologijom – dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani proračuni Mađarske i Rumunije, a „Hrvatska želi što prije kupiti američke avione F-16 kako bi zamijenila zastarjele MiG-ove 21″. – S obzirom na to da to predstavlja jačanje NATO-a u regiji, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa, prije svega, na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u BiH.

Sjedinjene Američke Države na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u RS napravi svoju vojnu bazu – piše u članku njemačkog “Die Welt”. – Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica Europske unije iz regije, Moskva im poklanja oružje: Srbija, osim spomenutih tenkova, dobiva šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam.

Posljednja isporuka bila je u veljači ove godine. Srbija će, kad modernizacija aviona bude gotova, imati najjače zračne snage u regiji. Die Welt piše da „pokloni”, ipak, koštaju i da, prema pisanju beogradskih medija, modernizacija aviona košta skoro 185 milijuna dolara.

www.vecernji.ba