Ruski znanstvenici otkrili: Evo što ubija koronavirus

Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava koronavirus, izjavila je direktorica Federalne službe za fitosanitarni nadzor Rusije Ana Popova. – Svako dezinfekcijsko sredstvo određene koncentracije pogubno je za ovaj virus. To jest, bez obzira čime ga brišemo, glavna stvar je da se koristi dezinfektant – rekla je Popova.

Ranije je ova služba prioćila da je Državnom znanstvenom centru “Vektor” proučavana sposobnost virusa da ostane aktivan na površinama, prenosi Avaz. Znanstvenici u “Vektoru” su utvrdili kako je virus održiv na različitim površinama (nehrđajući čelik, linoleum, staklo, plastika, keramičke pločice) duže od 48 sati i da ta njegova sposobnost može poslužiti kao izvor zaraze.

Pri tome, tretiranje površina dezinfekcijskim sredstvima omogućava da se ona očiste od održivih virusnih čestica za samo nekoliko minuta.

Znanstvenici su ispitali nekoliko desetina različitih dezinfektanata: klorna jedinjenja, alkohol, sredstva na bazi kvarternih amonijumskih jedinjenja i tercijarnih amina. Rezultati su pokazali kako svi ovi agensi brzo i efikasno ubijaju virus.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply