SAD zatražio od BiH da ne koristi kinesku 5G tehnologiju

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson zatražio je od vlasti te zemlje da ne nabavljaju telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača te da o tome posebice vode računa pri uvođenju 5G mobilne mreže.

Na svom profilu na društvenoj mreži LinkedIn veleposlanik Nelson danas je potvrdio da je takav zahtjev u ime svoje vlade prenio ministru prometa i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću.

Izrijekom je pritom kao problematične spomenuo kineske proizvođače poput Huaweija i ZTE, prenosi Hina.

“Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a”

“Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaweija ili ZTE-a kao i drugih nepouzdanih proizvođača čime će ih se spriječiti da onemoguće, uskrate ili naruše telekomunikacijske usluge za sve građane, tvrtke, vlade i važnu infrastrukturu”, napisao je veleposlanik Nelson.

Potvrdio je i kako je ministru Mitroviću prenio interes američkih tvrtki da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i “dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH”.

Inicijativa za čisti mrežni promet

Američki državni tajnik Mike Pompeo ranije je plasirao inicijativu za “čisti mrežni promet” koja zapravo želi spriječiti dominaciju kineskih proizvođača na svjetskom telekomunikacijskom tržištu jer SAD smatra da Peking preko njih nastoji učvrstiti svoj strateški utjecaj i da dobiva kapacitete za špijuniranje sadašnjih i potencijalnih političkih i gospodarskih rivala.

BiH za sada nije objavila nikakve konkretne planove za uvođenje 5G mobilne tehnologije. Ta je zemlja dramatično kasnila i u uvođenju 4G tehnologije, koja je u BiH u funkciji tek od 2019. godine.