Sahranjen povratnik u Derventu Marko Mišić, prije mjesec teško pretučen

Marko Mišić sahranjen je na mjesnom groblju u Brezicima kod Dervente. Podsjetimo, nakon što je prije mjesec dana pokušao spriječiti dvije osobe u nelegalnoj sječi njegove šume, bio je fizički napadnut. Teškim ozljedama podlegao je u bolnici u Slavonskom Brodu. Ovo je još jednom otvorilo pitanje sigurnosti povratnika i njihove imovine u Bosanskoj Posavini.

Nakon neuspješnih vapaja vlastima da im pomogne da od pljačke sačuvaju svoju imovinu na koju su se s teškom mukom vratili, povratnici u Bosansku Posavinu i danas, 30 godina nakon progona, skupo plaćaju ostanak na djedovini, piše Federalna.ba. Za sigurnost povratnika se nije uradilo dovoljno ”Do toga je, jednostavno, moralo doći. Slomilo se na Marku Mišiću. Danas smo ga sahranili. Što će biti? Institucije bi trebale odraditi svoj dio posla”, kaže Jozo Tipurić, predsjednik Mjesne zSvi su složni da se na sigurnosti povratnika i njihove imovine do sada nije uradilo dovoljno.

Među onima koji su osudili napad su i derventski gradonačelnik Milorad Simić i potpredsjednik RS-a Davor Pranjić, koji je, uz zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, prisustvovao sahrani. ”Evo, Davore, prilike da zajedno s odgovornima, vidim da su ovdje iz vlasti i drugi došli – da pokušate učiniti da uistinu ovaj prostor bude prostor mira i dobra”, poručio je gvardijan plehanski fra Anto Tomas.

”Vjerujem da će pravosudne institucije uraditi sve. Naše je da to ispratimo do kraja, što ćemo i učiniti”, rekao je Pranjić. Napadi nisu procesuirani Na primjeru Marka Mišića država je pokazala da se nevješto bori protiv organiziranog kriminala. U ovoj godini ni jedan od šest napada na povratnike nije procesuiran.

”Ako politička retorika bude ovakva i ako političari budu sijali govor mržnje i razdora, ne možemo se nadati ničemu dobrom”, kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić (NS). Policija je, pod sumnjom da su počinili krivično djelo ”ubojstvo u pokušaju” uhitila M. Đ. i jednu maloljetnu osobu iz Doboja.

Bljesak.info