Sarajevo i Banja Luka nabavljaju vodene topove koji se koriste za razbijanje prosvjeda

MUP Republike Srpske dobio je suglasnost Vlade RS za nabavku vodenog topa, saznaje CAPITAL.

„Vlada Republike Srpske daje suglasnost MUP-u na dopunu internog Plana i programa utroška sredstava od prodaje stalne imovine radi provođenja javne nabave vodenog topa sa pripadajućom municijom“, navodi se u odluci Vlade RS donesenoj na jednoj o posljednjih sjednica.

Zanimljivo je da je suglasnost za nabavu vodenog topa koji se u svim policijama na svijetu koristi za razbijanje prosvjeda i gotovo nikada za gašenje požara, Vlada RS dala samo petnaestak dana nakon što su mediji objavili da je MUP Sarajevske županije dobio specijalizirano vozilo, odnosno vodeni top.

„MUP Sarajevske županije dobio je vozilo TOMA za reagiranje na socijalne incidente. Oprema vozila uključuje vodeni top s pokretom od 360 stupnjeva koji može izbacivati vodu, pjenu, suzavac i mješavinu boja pod visokim pritiskom“, objavili su mediji krajem srpnja ove godine.

Nadogradnja i infrastruktura vozila, precizirano je dalje, opremljeni su namjenskom opremom za gašenje požara, a na vozilu su i takozvane „runflat“ gume koje omogućavaju nastavak vožnje u svim situacijama.

Mediji su ranije objavili da je natječaj za nabavu ovog specijaliziranog vozila obavljen još krajem 2019. godine, a vrijednost nabave bila je 988.000 KM sa PDV-om. Posao je dobila tvrtka „KM Trade“ iz Visokog, ali je zbog žalbi ta odluka proglašena ništavnom. MUP SŽ nije odustao od nabave i krajem srpnja mu je isporučen vodeni top, piše Capital.