SARAJLIJE NEĆE VAKCINU HOĆE CIJEPIVO: Od 1200 osoba predbilježenih za rusko cjepivo, 80% ih je iz Sarajeva

Za prve doze ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V koje bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHŽ-a, dosad se pribilježilo oko 1.200 osoba, a najviše njih dolazi iz Sarajeva, kazala je Feni direktorica tog zavoda Andrea Jurić.

Naglasila je kako prijave traju do 12. veljače i da Zavod, svima koji se prijave u tom roku, garantira da će dobiti obje doze cjepiva.

Ponovila je kako oni, koji se ne registriraju do navedenog roka, kasnije ne mogu tražiti cjepivo.

Po njezinim riječima, prijave su počele 1. veljače, a gotovo svi prijavljeni dolaze izvan ZHŽ-a.

– Velik broj prijavljenih osoba dolazi iz Sarajeva zbog čega ćemo nastojati osigurati cjepiva u glavnom gradu BiH kako bi svi prijavljeni svoje doze mogli primiti u lokalnim domovima zdravlja – istaknula je Jurić.

Dodala je kako se prvo cijepljenje očekuje za 20-ak dana od trenutka zatvaranje narudžbe.

– Od proizvođača smo dobili jamstvo da će cjepivo biti isporučeno u rekordu rekordnom – kazala je direktorica Zavoda.

Naglasila je kako je riječ o cjepivu koje je nastalo na ranije rađenim metodama, zbog čega je to cjepivo, po njezinom mišljenju, pouzdanije od cjepiva koja su nastala na novim principima što će otežavati dokazivanje njihovog (ne)djelovanja i mogućih nuspojava.

– Cjepivo koje mi imamo je nastalo na jako sličnim principima na kojima su se oduvijek pravila i izrađivala cjepiva, tako da su dosta sigurna jer su znanstvenoj zajednici jako dugo poznata – istaknula je Jurić.

Ocijenila je kako je interes za cjepivo jako dobar zbog čega će i povećati broj svojih telefonskih linija.

Direktorica Zavoda ZHŽ-a također je pozvala sve zainteresirane građane da se cjepe, odnosno prijave za cijepljenje.

– Pozivam ljude da se cjepe, iako je to komercijalna vakcina. Svi ovi mehanizmi, putem Covaxa i drugih izgleda da nisu dali rezultate, tako da se bojim da će im ovo biti jedina prilika da se kod nas cjepe. Sutra će mnogo toga ovisiti o tome jeste li cijepljeni ili ne, a to uključuje kretanje po Europskoj uniji i nekim drugim zemljama koje će našim građanima vrlo vjerojatno biti zabranjeno, ili će biti uvjetovano cijepljenjem – pojasnila je Jurić.

Poskok.ba