Savjetnica novog ministra: Ja sam obrazovana žena, ovo je ženomrziteljska hajka

Nakon objave vijesti da je novi ministar Miloš Lučić već počeo formirati svoj ured, te da će jedna od savjetnica biti i Marina Ševkušić, nekadašnja druga pratilja Miss BiH, reagirala je i sama Ševkušić, kazavši da je fokus na njeno imenovanje ustvari “ženomrziteljska hajka na djelu”.

“Vijest da ću biti jedna od savjetnica u uredu novog ministra za ljudska prava i izbjeglice pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prostrujala je domaćim medijima, i to u sjeni etikete da sam nekadašnja druga pratilja Miss BiH, čime je novinar opremio članak fotografijama s mojih društvenih mreža, izvrgnuvši me tako ruglu i uvredljivim komentarima anonimnih muškaraca, ali i žena neosjetljivih na pitanje ženske solidarnosti”, istaknula je Ševkušić.

Dodaje da su njezine kompetencije u sjeni mržnje, te da se člankom “svodi na drugu pratilju”.

“Sve moje kompetencije u sjeni su mržnje, Diplomu iz oblasti politologije stekla sam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na Fakultetu političkih znanosti, gdje sam kao redovan student slušala predavanja nekih od najuglednijih bosanskohercegovačkih akademskih radnika. Člankom kojim se svodim na drugu pratilju-službeno, a na obrazovanu ženu-neslužbeno, samo je potvrđen vladajući ženomrziteljski stav po kojem se žene obeshrabruju da sudjeluju u javnom prostoru, da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, i da im je, pretpostavljam, mjesto u sjeni muškarca”.

Za kraj je dodala da je kompetentna i obrazovana žena i poručila, kako navodi, glasnicima ženomrziteljske agende da se “obuzdaju u virtualnim ratobornostima”.

“Ja sam kompetentna i obrazovana žena, i molim glasnike ženomrziteljske agende da se obuzdaju u svojim virtualnim ratobornostima. A ja ću nastaviti živjeti ovdje, u Bosni i Hercegovini, zemlji kojoj želim doprinijeti, usprkos svim predrasudama i stereotipima”.

Podsjetimo, jučer je objavljena informacija da je će Ševkušić biti nova savjetnica novog ministra Lučića, a navodi se i da je bila i druga pratilja na natjecanju za Miss BiH.

Dnevnik.ba