SCHMIDT OHLADIO KOMŠIĆA Bošnjački mediji otkrivaju što se događalo na sarajevskom sastanku

U utorak su sastanak održali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i član Predsjedništva Željko Komšić. Visoki predstavnik nije bio raspoložen za izjave za medije, ali je zato Komšić otkrio da se na sastanku, između ostalog, razgovaralo o inicijativi „Otvoreni Balkan“ i Izbornom zakonu u BiH te da Schmidt, navodno, preferira Fileov model kao rješenje.

Ne bira riječi

Ovaj sastanak desio se u jeku posjete njemačke kancelarke regionu, gdje se najprije u Beogradu nasamo sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a dan poslije u Tirani s premijerima država u regionu.

No, osim otkrivanja detalja sastanka, Komšić je nimalo biranim riječima govorio o kancelarki Merkel i Schmidtu. Merkel je poručio da od Srbije neće praviti „regionalnog šefa“ te da „nema više gazda na Balkanu“. Za Schmidta je, s druge strane, zaključio da je „neupućen“ u dešavanja u Bosni i Hercegovini te da je u BiH „možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti“.

Ipak, prema informacijama koje ima „Avaz“ s lica mjesta, čini se da postoji i mnogo praktičniji razlog zašto je Komšić poslije sastanka bio kivan na Schmidta i njemačku politiku. Schmidt je, navodno, bio vrlo oštar prema Komšiću, poručivši mu, između ostalog, da svojom retorikom i djelovanjem direktno doprinosi dizanju tenzija te da, umjesto rada na rješavanju problema, svojim populizmom samo dodatno produbljuje probleme.

Naknadno drčan

Dok mu je visoki predstavnik „očitavao lekciju“, Komšić je, kako saznaje ovaj portal, djelovao vrlo iznenađeno i držao se rezervirano, ali je očigledno hrabrosti i drčnosti za slanje „oštrih poruka“ njemačkim diplomatama uspio sakupiti naknadno, kada je Schmidtu vidio leđa.

Dnevnik.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply