SDA: Čovićeve prazne prijetnje o dodatnoj mobilizaciji nastavak su Livanjske blamaže!

sda-livno

“Livanjska deklaracija” i Čovićev pokušaj zastrašivanja mobilizacijom, potezi su koji bi po habitusu njihovog kreatora trebali dodatno podići tenzije i izvršiti određeni pritisak na predstavnike Bošnjaka, a sve zarad postizanja manje više istih ciljeva zacrtanih još u Karađorđevu, saopćeno je iz Županijskog odbora SDA HNŽ.

“Međutim, činjenična, pravnička ili pak državnička suština tih poruka na terenu je potpuno drukčija. Kakvom se u stvarnosti čini odluka Skupštine Hercegbosanske županije da ne prizna odluku Haškog tribunala, zbog političke ozbiljnosti nije potrebno ni komentirati. Budući da se ni zemlje potpisnice Daytonskog sporazuma, kojih se najviše tiče jedna takva odluka međunarodnog suda za ratne zločine, uprkos najavi nekih, nisu odvažile na zvaničnu odluku da ne prihvate odluku Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu, kakvom bi se tek trebala tretirati odluka jednog od 10 županijaa u FBiH. Izuzev neprimjerene provokacije, ovakva odluka nema nikakvu težinu. Na stranu što ih nitko nije ni konsultirao za cijenjeno mišljenje”, navodi se u saopćenju.

Kako je istaknuto, politička poruka koja, nažalost, baca negativnu refleksiju na jedan od konstitutivnih naroda u BiH, a drugi narod provocira u pokušaju političke iznude, osnova je ovakvog neprimjerenog ponižavanja poštenih i čestitih ljudi.

“Čovićeve prazne prijetnje o dodatnoj mobilizaciji (ispada da su neki već u rezervi) nastavak su livanjske blamaže i nipodaštavanja bosanskih i hercegovačkih Hrvata, koje Čović ovakvim najavama očigledno smatra osobnom svojinom kojima može manipulirati i upravljati po vlastitoj želji, političkoj potrebi i nahođenju”, smatraju u SDA.

Iz ove stranke navode da budući da “svi u FBiH imamo relativno malo vremena za dogovor i iznalaženje zajedničkog rješenja o izmjenama Izbornog zakona, puno bolje i svrsishodnije bi bilo da se zajedno mobiliziramo i pronađemo najbolje rješenje, prihvatljivo za sve”.

“Predsjedavajući Čoviću, ovakvim anticivilizacijskim i antievropskim pokušajima prijetnji Bošnjacima nećete postići željeni cilj, jer se suživot i međusobno uvažavanje zasnivaju na drugačijim vrijednostima.  Također, iskustva iz 1991. godine jasno povijesno ukazuju da je SDA imuna na pritiske i prijetnje. Stoga, ukoliko postoji spremnost, volja i želja da se pronađu rješenja koja bi popravila stanja u bilo kojem segmentu života u BiH, jedini način je razgovor i postizanje zajedničkog kompromisa. U svakom drugom pokušaju u SDA ćete imati prepreku koja nikada neće pristati na urušavanje suverenosti BiH, pokušaje razgradnje i diskriminaciju po bilo kom osnovu”, poručili su iz SDA.

Vijesti.ba