SDP LIVNO: Seade, dva puta si bio, ja i …

DVA PUTA SI BIO, JA I …

Pomalo sarkastičan naslov, koji po nama odlično oslikava sadasnju situaciju oko izbora Predsjedatelja Gradskog vijeća Livno.

Već neko vrijeme kroz medije i na lokalnim portalima se provlači ime vijećnice SDP, Hane Milak, izabrane u novi saziv Gradskog vijeća grada Livna.

Profesorica Milak je kao nositeljica liste SDP, na lokalnim izborima u studenom 2020. voljom građana izabrana u novi saziv gradskog vijeća grada Livna.

I tu ništa nije sporno, osim da su se najvećim dijelom njenim imenom bave, najmanje ona kao vijećnik i stranka koja stoji iza njenog izbora, u ovom slučaju SDP BiH.

Da bismo informirali javnost grada Livna i prekinuli glasine koje kruže gradom, dužni smo u ime SDP BiH obratiti se ovim putem istoj toj javnosti.

Dakle, sukladno popisu 1991, te važećim zakonskim rješenjima, opće je poznata činjenica da gradonačelnik i predsjedatelj GV Livna ne mogu biti iz reda istog naroda.

Naravno da SDP BiH kroz svoj multietnični karakter i sam Statut stranke, podržava ovakvo rješenje i sasvim je logično i prirodno da na mjestu Predsjednika GV Livna želi vidjeti svoju kandidatkinju.

Svjedoci smo da, kroz prioćenja i neki drugi vide na tom mjestu svog kandidata i isto se pozivaju na gore narečeni popis i zakon, ali smo isto tako svjedoci, da, kada su u poziciji većine, u nekim drugi sredinama u BiH, do toga drže kao do lanjskog snijega.

Ali to je njihov problem. Mi u SDP Livno gledamo drukčije na ovu zemlju.

Dakle, sudjelovali smo kao stranka u pregovorima oko formiranja većine u GV sa gotovo svim političkim subjektima. Neki će reći, naravno, da je naš jedini cilj mjesto Predsjedatelja i da smo u tom cilju spremni na prirodne i neprirodne koalicije i sporazume.

Odmah da demantiramo i kažemo slijedeće:

Prvo, SDP BiH je sasvim prirodno, prije održavanja izbora, bio član neformalne koalicije, nazvaćemo je slikovito „svi protiv vladajućih“.

Ta koalicija je nakon izbora i još uvijek u GV, ima 17 ruku, dakle, komotnu većinu za imenovanje Predsjedatelja GV.

Međutim, u tu čisto matematičku koaliciju, neki su, zarad obećanja na županijskoj razini, za kooperativnost SDA prigodom formiranja većine za Vladu HBŽ, a bez znanja i suglasnosti zastupnika SDP U skupštini HBŽ, navodno, obećali poziciju Predsjedatelja GV Livno. Znači, pravili su račun bez krčmara, slikovito.

Za Nas u SDP BiH, da se razumijemo, nije nikakav rat na relaciji SDP – SDA, kako su neki mediji to naslovili. Ovdje se radi o političkom suparništvu, gdje SDP kroz mjesto Predsjedatelja GV želi promjene na bolje.

Naš stav jeste i stav naše kandidatkinje, u tom smislu smo i naslovili ovo priopćenje, da netko tko je u dva mandata bio predsjedatelj OV i GV, a grad Livno je u sadašnjem neodrživom položaju, ne može iznijeti očekivane promjene.

Obazrivo ćemo reći, pazeći da  ne iznosimo neutemeljene kvalifikacije, vladajući dvojac (gradonačelnik – Predsjednik GV) su doveli grad na najniže razine povijesno gledajući.

Dovoljno je izaći napolje i vidjeti stanje grada nakon prosječnih sniježnih padalina. Katastrofa, koja je rezultat prethodnog višegodišnjeg, posvemašnjeg zapuštanja i nerada.

Još je jedan vrlo bitan detalj presudan je u našoj odlučnosti. GV Livno ima upražnjeno mjesto tajnika već duže vrijeme. Na raspisani natječaj prije nekoliko godina, jedini kandidat, a ujedno i čovjek koji je ispunjavao sve tražene uvjete, bio je naš dugogodišnji član.

Tadašnja koalicija u GV ga je nezakonito odbila, jer nije bio dovoljno „dobar“ pripadnik naroda kome pripada. Dakle, oni su isključivi tumači nečije podobnosti, malo morgen. To u SDP BiH ne prolazi.

Zato, da zaključimo, nama u SDP Livno interes ovoga grada je iznad svega. U tom smislu nastaviti ćemo pregovore sa svim političkim subjektima koji participiraju u GV Livno, sa jasnim ciljem.

Naš cilj je sposoban i budućnosti okrenut Predsjednik GV koji će skupa sa izabranim gradonačelnikom povesti grad nekim boljim stazama.

To prethodni Predsjednik sigurno nije, pa šta god on mislio o sebi. Možda da razmisli o nekom drugom… Djela govore.

Zato i jedna napomena svim političkim subjektima, Vaša ruka u GV Livna Vas određuje samo na način, želite li promjene i boljitak ovoga grada ili zadržavanje postojećeg stanja.

Mi smo spremni, bez imalo rezerve i uz suglasnost organa SDP-a, biti dio tima i novoga gradonačelnika, iako njegov politički izbor ne podržavamo.

Ako pokaže da će u vođenju grada biti isti onakav kakvim ga privatno poznajemo, ima našu punu potporu. Vrijeme će brzo pokazati njegovu odlučnost i pravac. Volju znamo da ima, ostalo neka se  pobrine i izbori…

Povjerenik SDP BiH K-10/HBŽ

Jugoslav Brdar