Seadm osoba u HBŽ zaraženo brucelozom!

Na području Hercegbosanske županije od početka godine sedam osoba zaraženo je brucelozom od kojih je četvero s područja općine Kupres, dvoje iz Glamoča i jedna osoba iz Livna, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Dijana Mamić.

Prema njezinim riječima, zadnji slučaj evidentiran je prije tjedan dana na Kupresu.

Uglavnom se radi o osobama koje su bile u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama ili su konzumirali sirovo nepasterizirano mlijeko ili mliječne proizvode podrijetlom od inficiranih životinja.

– Kako su svi slučajevi otkriveni u trenutku liječenja tj. hospitalizacije u mjerodavnoj zdravstvenoj ustanovi, Zavod za javno zdravstvo obavijestio je o svakom pojedinačnom slučaju Županijsku veterinarsku inspekciju koja je dužna u suradnji s nadležnim veterinarskim stanicama provjeriti zdravstveno stanje životinja – kazala je Mamić.

Kako je za Fenu kazao ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ-a Dubravko Kovačević zbog pojave bruceloze, a u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja zaraze, odlukom mjerodavnih institucija prošloga tjedna provedena je sustavna mjera uklanjanja – eutanazija 67 ovaca i jedne krave na prostoru općine Kupres, nakon čega je provedena zakonska mjera sanacije.

Inače, na suzbijanju ove bolesti na području Hercegbosanske županije proteklih godina provođeno je više programa u okviru kojih su zaražene životinje eutanazirane, zdrave su cijepljenja, a obavljani su i preventivni veterinarski pregledi, no bolest se i dalje pojavljuje.

Početkom godine Udruga veterinara Hercegbosanske županije upozoravala je da epizootiološka situacija u županiji nije dobra te da je na više mjesta osim bruceloze bila dijagnosticirana i Q-groznica koja je prijetila ljudima.

Udruga veterinara HBŽ-a navodila je kako na pojavu i širenje bolesti utječu nomadsko stočaranje, nekontrolirana trgovina stokom te dolazak na ispašu neispitane i nekontrolirana stoka što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču.

U prošloj godini na području Hercegbosanske županije evidentirana su 102 goveda i 80 ovaca zaražena brucelozom od kojih je većina s područja Kupresa, dok je u Drvaru 70 koza oboljelo od Q groznice. Jabuka.TV