Sedmomjesečni višeslojni projekt ‘Postoje li MI i ONI?’

drvar

Završnica projekta “Postoje li MI i ONI?”, koji u Drvaru i Glamoču realizira udruga žena “Li-Woman” iz Livna, obilježena je prigodnim kulturno-zabavnim programom u drvarskoj osnovnoj školi.

Nastupila su kulturno-umjetnička društva “Mira Lukač” iz Drvara i “Budućnost” iz Glamoča, a u publici su, među ostalim, bili sudionici šireg projekta koji je podržao PRO-Budućnost. Nositeljice ovoga projekta različitim sadržajima željele su doprinijeti priči o ljudskim pravima i pokazati da je neprihvatljiva kategorizacija ljudi na mi i oni, istaknula je izvršna direktorica udruge žena “Li-Woman“ Jasminka Borković te dodala:

– Ne postoje dvije jedinke na svijetu iste, dvije iste individue. Dakle, svi smo različiti i upravo u tom pravcu je išao i ovaj projekt uvažavanja tih različitosti, a da se ne ugrožava ničiji identitet.

Kristina Šešlija (Mozaik), menadžerica PRO-Budućnosti, nazočila je priredbi te istaknula kako projekte različitih sadržaja realiziraju u 60 općina gdje djeluje PRO-Budućnost, dodavši:

– Obično ne volim reći da je PRO-Budućnost projekt jer kolege koji rade na njemu, zajedno sa mnom, vjeruju da zaista kroz aktivnosti, i male i velike, samo malom podrškom mladih ljudi, pa i onih starijih, možemo doprinijeti da više vjerujemo i da podržavamo jedni druge.

U prethodnih sedam mjeseci u objema općinama, Drvaru i Glamoču, održan je niz radionica i javnih tribina, a ovom priredbom se, unatoč različitosti, slavila predanost k toleranciji i zajedništvu. S tim u vezi je ponosno Boris Lukajić, predsjednik glamočkoga Kulturno-umjetničkoga društva “Budućnost”, istaknuo:

– Ovo je jedno od rijetkih kulturno-umjetničkih društava na području BiH koje je multietničko, koje pleše koreografije svih triju naroda i koje je spremno nastupiti na vjerskim proslavama svih triju naroda.

A krajnji cilj projekta pod nazivom “Postoje li MI i ONI?” i jest unapređenje kulturološke i međunacionalne, odnosno međureligijske, tolerancije naroda zastupljenih na području drvarske i glamočke općine te je nakon priredbe s tom namjerom u gradskom hotelu upriličeno druženje sudionika i posjetitelja.

Večernji.ba