ŠEF LIVANJSKE EP: Što s Borjanom dogovoriš, problema nema; DRINJAK: Snimak je montaža i nečija blamaža

Internetom kruži zanimljiv snimak razgovora koji se po svemu sudeći dogodio u Livnu.

 

borjana

Razgovor na snimci koju je objavio portal “Žurnal” se vodi između Josipa Čelara rukovoditelja pogona EP HZHB Livno, te nezavisnog vijećnika u OV-u Livno Ante Drinjka koji želi posao u Elektroprivredi.
Sudeći prema toj snimci Borjana je ta koja u Livnu ‘vedri i oblači’, te ima i cijele dane kada održava razgovore za posao u državnim poduzećima. Piše Dnevni list.
Tijekom razgovora ne precizira se o kojoj je Borjani riječ, ali je u kasnijoj izjavi za “Žurnal” Čelar potvrdio da se radi o Borjani Krišto, trenutačnoj zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS-a BiH i visokopozicioniranoj dužnosnici HDZ-a BiH.
Razgovor ide otprilike ovako:
„Najavi se kod Borjane“
DRINJAK: „Tražena si roba u ovom gradu, kako ima ona pjesma?“
ČELAR: „Šuti. Šta ima?“
DRINJAK: „Znam dobro relaciju… Slušam dalje?“
ČELAR: „ Jesi li u stranci? Jesi li razgovarao i sa kim u ovom periodu“
DRINJAK: „Jesam. Sa Darinkom (Darinko Mihaljević ministar MUP-a Kantona 10), sa Borjanom
ČELAR: „Najavi se tamo, to možeš kod mene ostaviti (aludirajući na dokumentaciju koju je donio Drinjak) šta dogovoriš tamo sa mnom problema nema“
DRINJAK: „Znači kriterij je jedini koji?“
ČELAR: „Znači otiđi tamo najavi se kod Borjane na razgovor. Sad je u frci stari joj je bolestan. Ne znam do iza nove godine ćeš obaviti sigurno. Nek te tamo upiše, izrazi svoju želju fino sve. Reci da si bio kod mene, da si ostavio. Što se mene tiče meni je drago ko god dođe ako ima mjesta.“
DRINJAK: „Znači jedina adresa je ona?“
ČELAR: „Sa njom, kod Ive Miminog tajnika, na razgovor, on će te zovnuti kad ona bude tu, sa njom kad obaviš, mi ćemo se naći pa to ćemo rješavati“
(Ivo Mimin, o kojem u razgovoru govori Čelar, je Ivica Vukadin- tajnik u Općinskom odboru HDZ BiH Livno i vijećnik u OV Livno.)
DRINJAK: „Obećo si samo što si bio iskren. Što se tiče stranke, znači od ’90. sam u stranci, sa obnavljanjem sa svim. Što se tiče sudjelovanja u politici, u OV znači podržavanje maksimalno. Što se tiče podržavanja sada ovih izbora, podržavanje maksimalno.“
ČELAR: „Ona je imala tu, jednom ili dvaput ili po cijeli dan ko god se najavio na razgovor. Što se mene tiče problema nema, to ti obećati ne mogu ali za ostale stvari ganjaj. Moj glas imaš to ti mogu reći. Ako ti oni dadnu, meni je drago “
DRINJAK: „Vidiš kako se rješava za čas posla razgovor
Ante Drinjak u izjavi za Dnevni list sve je demantirao.
Upitan je li on osoba koja traži posao sa snimke, odgovorio je da je to montaža i nečija blamaža, te da ne može razgovarati jer je cijeli slučaj odlučio prijaviti policiji u Livnu, gdje se navodno jučer i nalazio kada su ga novinari Dnevnog lista zvali, a gdje je ministar Mihaljević, koji se na snimci također spominje. Piše Dnevni list.
Čelar potvrdio da ga je poslao Borjani
Nasuprot Drinjka koji je Dnevnom listu kazao da je snimak montiran i podmetnut, rukovoditelj pogona EP HZHB Livno u telefonskom razgovoru Žurnalu je potvrdio da je Drinjka uputio kod Borjane Krišto – članice predsjedništva HDZ-a BiH.
“Postoje natječaji, procedure, to vam je sve. Snimak je upućen osobi koja mu je rekla da je neka gospođa obećala, i onda sam ja rekao da ide kod nje da riješi…” kaže Čelar.
Žurnal piše da je Drinjak i dobio državni posao, te počeo raditi u Agenciji za privatizaciju Kantona 10., te podsjeća da je Drinjak na Lokalnim izborima 2016. godine izabran kao vijećnik Hrvatske liste za Livno u OV Livno. Samo dva dana nakon što je izabran, zbog fizičkog i verbalnog sukoba izbačen je iz stranke. Zbog svega je osuđen na mjesec dana zatvora, a kasnije godinu dana uvjetno. Sada je nezavisni vijećnik u OV Livno.
Inače, ovakvi primjeri nisu iznimka ni u regiji, no kada je pušten snimak gdje direktor HEP toplinarstva traži zapošljavanje rođaka umjesto branitelja, direktor je podnio ostavku i našao se pod povećalom USKOK-a. Bosanskohercegovačkom logikom otkaza ni u Livnu, ni u upravi u Mostaru neće biti, a sankcionirani bi mogli biti samo oni koji su snimak pustili u javnost.
Napomenimo i da je nedavno objavljen popis novozaposlenih u mostarskoj Elektroprivredi, a da su iz tog poduzeća objasnili da zaustavljaju iseljavanje, premda su na popisu mahom članovi i djeca članova HDZ-a BiH.

Piše: K.Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.bih