ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: Doći će dan kada će cijela Bosna i Hercegovina slaviti oslobođenje od Turaka!

SARAJEVO – Obilježavanje 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum uz intoniranje himne.

Prisutnima se obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je rekao da će doći dan kada će se ovaj praznik slaviti u svim krajevima naše zemlje.

“Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti BiH, ovo je dan kada je obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te promovirana ravnopravnost svih naroda i građana”, kazao je Džaferović.

Podsjetio je da se borba za ravnopravnost vodi i danas, te da neće biti dobro sve dok se svakom čovjeku u cijeloj državi ne osiguraju jednaka prava.

“Posebnu odgovornost u tome imaju političari, naročito u izjavama koje daju u javnost. Mi smo prije dan ili dva svjedočili jednoj vrlo ružnoj, anticivilizacijskoj izjavi, koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je prvo netočna izjava, a onda je necivilizacijska. To je izjava koja opravdava postojeću i opravdava nove diskriminacije unutar BiH”, izjavio je Džaferović aludirajući na izjavu Milorada Dodika.

Džaferović je novinarima prokomentirao i aktualna politička dešavanja navodeći da je on jedan od onih koji je želio da se vlast na svim nivoima formira odmah nakon Općih izbora kako bi se bavili reformama, ekonomijom i ostalim važnim pitanjima.

-“Mi smo prije nekoliko dana u Predsjedništvu BiH postigli sporazum oko jednog vrlo važnog pitanja. Taj sporazum je na tragu vladavine prava, on poštuje postojeće zakone, postojeće odluke i postojeće strategije. Taj sporazum prihvata NATO savez, što je u svemu ovome najvažnije i taj sporazum omogućava da se deblokira proces formiranja vlasti na državnom nivou”, kazao je Džaferović.

Autor: Dnevni avaz